НОВИНИ

Нови израелски атаки в Газа, по-късно Тел Авив е изтеглил силите си

ООН призова да се ускори процесът по допускане на помощ за Газа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:46, 27.10.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

През изминалата нощ Израел е атакувал обекти на Хамас в Газа, и след това е изтеглил силите си. Твърди се, че е ликвидиран командир на радикалната групировка, който е планирал нападението на 7 октомври.

Независимо потвърждение на информацията няма. От ООН призоваха да се ускори процесът по допускане на помощ за Газа. Съединените щати са нанесли удари по два обекта в Сирия, които са свързани с Иран. Според него, Вашингтон е действал при "самозащита" в отговор на атаките с дронове срещу американски бази в Ирак и Сирия през последните няколко дни.

Сдерот, който се намира само на около 2 км от границата с ивицата Газа, изглежда празен. Голяма част от населението е евакуирано, а малкото останали използват сутрешните часове, за да напазаруват и да се приберат.

Гъсти облаци дим и пламъци се виждат над Газа, след поредните израелски атаки. И през изминалата нощ са извършени нападения срещу цели на Хамас в Газа, след което израелските военни са се изтеглили от ивицата. Военните обявиха, че рейдовете са част от подготовката за следващата фаза на сухопътната офанзива в Газа. Според последните социологически проучвания обаче, 49 процент от израелците искат нахлуването да се забави. Сред основните причини - опасенията за живота на заложниците, според последните данни "Хамас" държат повече от 220 души.

В ивицата Газа ситуацията остава тежка. Болниците не могат да поемат ранените и болните. Няма храна и вода. Не е важно чия ще бъде заслугата, но хуманитрна помощ трябва да влезе в Газа, каза изпълнителеният директор на Програмата по прехрана на ООН Синди МакКейн призова за облекчаване на процедурите за допускане на помощи до палестинска територия.

"Самият процес, бюрокрацията - е лудост! Молим ги, обясняваме - това е хуманитарна помощ! Моля ви, пуснете камионите, за да можем да вкараме храна и да опитаме да нахраним хората, и направете така, че да е малко по-лесно! Разбирам защо има проверки. И не казвам, че не трябва да има! Но трябва да има начин те да се случват по-ефективно", каза Синди МакКейн, изпълнителен директор на Програмата по прехрана на ООН

Маккейн вече е разговаряла с египетската страна, както и с американски дипломати, в опит да намали проверките и забавянето по границата. Минавали са по 400 камиона на ден, знаем, че може, каза още Маккейн. САЩ са поразили складове за оръжия, използвани от Иранската революционна гвардия, които се намират в източна Сирия. Заповедта е била дадена от президента Джо Байдън, информацията беше потвърдена от министъра на отбраната - Лойд Остин. В изявлението се каза, че това е американският отовор на атаките срещу американски бази в Ирак и Сирия през последните дни, при които бяха ранени над 20 американски военнослужещи. Според Остин, американските атаки НЕ са свързани с напрежението между Израел и "Хамас".

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас, открит в село Шуменци
Военнослужещи унищожиха невзривен боеприпас, открит в село Шуменци
Сигурността на предстоящия вот е гарантирана, заяви министърът на електронното управление
Сигурността на предстоящия вот е гарантирана, заяви министърът на електронното управление