НОВИНИ

Не се събра кворум в Народното събрание за промените в Закона за енергетиката

Само 11 депутати се регистрираха в парламента

Николай Минков
от Николай Минков
11:59, 27.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Само 11 депутати се регистрираха в парламентарната зала днес, което на практика провали извънредно заседание заради президентското вето върху Закона за енергетиката.

Инициаторите на извънредното заседание ГЕРБ и ДПС бяха подкрепени предварително от ИТН.

В кулоарите на парламента от ГЕРБ и ДПС заявиха, че по този начин се е видяло кои влизат в така наречената коалиция "Лукойл". От Брюксел пък премиерът Денков обяви свикването на извънредно заседание като опит за предизборна агитация.

"Моите и дигитални наблюдения показват, че са регистрирани 11 души. Няма кворум", каза Росен Желязков - председател на Народното събрание.

ГЕРБ-СДС хвърли вината върху ПП-ДБ.

"За първи път в историята на България, мандатоносителят в лицето на ПП-ДБ, заедно с опозицията бламира приемането на закон по ПВУ, на който толкова много всички държахме. И те днес , както виждате, не са в зала, нито пък в кулоарите", каза Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ.

Съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски беше още по-краен. Той обвини ПП-ДБ, че обслужват руски интереси и тези на Лукойл.

"Българите трябва да знаете следното нещо, че в момента плащат 3 лв., а трябва да плащат 2,22 точно трябва да струват горивата за тях. Ако се гласуваше в момента закона, но колегите ги няма. Който отсъства е от коалицията "Лукойл", от коалицията "Путин", каза Делян Пеевски, съпредседател на ПГ на ДПС.

От Брюксел премиерът отново обясни, защо свикването на извънредно заседание непосредствено преди местния вот е контрапродуктивно.

"Самият факт, че се бърза, това е по-скоро е една предизборна акция, отколкото желание да се намери решение", каза Николай Денков - министър-председател.

След провала на днешното извънредно заседание на парламента, се очаква нов опит, за преодоляване на президентското вето върху Закона за енергетиката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов: Продължавам да гоня целите си и квота за Париж 2024
Радослав Росенов: Продължавам да гоня целите си и квота за Париж 2024
Йотова: Денков трябваше да реагира по-остро на изказванията на Рюте за Шенген
Йотова: Денков трябваше да реагира по-остро на изказванията на Рюте за Шенген