НОВИНИ

Йотова: Денков трябваше да реагира по-остро на изказванията на Рюте за Шенген

bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 27.10.2023
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че премиерът Николай Денков е трябвало да реагира по-остро на изказването на нидерландския министър-председател Марк Рюте за приемането на страната ни в Шенген. По думите на Йотова, спрямо България и Румъния несправедливо се прилагат двойни стандарти за членство в Шенген.

"Притеснително е, че за съжаление членството на България в Шенген се отлага за неопределен период. Ако бях на мястото на министър-председателя Денков, още вчера много остро щях да реагирам на думите на министър-председателя на Нидерландия г-н Рюте, който не знае вече какъв доклад иска от страна на Европейската комисия, след като мнението на ЕК за това, че Българяи и Румъния са изпълнили критериите за членство, е с давност вече почти 10 години, ако не и повече. Аз не смятам, че България трябва непрекъснато да в позиция на човек или на страна, която се моли".

Ние сме в правото си да бъдем членове на Шенген, а ЕК и европейските институции не трябва да допускат двойни стандарти, посочи вицепрезидентът.

"Смятам, че спрямо България и Румъния несправедливо се прилагат тези двойни стандарти за нашето членство в Шенген. Ще ми се българските власти, които ни представят в съвета да имат повече самочувствие и да отстояват позициите си, така както го правеше президентът Радев, когато ходеше на тези съвети".

Йотова коментира още, че трябва да се уточни кой е министър-председателят на България в момента, тъй като очевидно Борисов и Пеевски задавали тона в некоалицията. "Стигна се дотам да се събират на заседание с ултиматум", каза тя.

"Никой в момента не може да ни каже каква е точно българската позиция по отношение на таксите за пренос, които поиска правителството, нито каква е ситуацията с "Лукойл", а това са неща, които се отнасят до всеки един от нас. Аз бих посъветвала Асен Василев да даде още едно интервю пред "Файненшънъл таймс", очевидно оттам научаваме новините да каже точно на кого иска да продаде "Лукойл".

Мотивите, с които президентът наложи вето върху Закона за енергетиката трябва да бъдат разгледани много внимателно, заяви Йотова.

"Този път мотивите за връщане на този закон са изцяло социални, касаят всички нас. България толкова години не уеднакви европейското си законодателство и реши да го прави в период на най-тежка криза. Аз твърдя, че България няма изградена инфраструктура, за да го приложи".

Попитана за коментар относно намеренията за изграждане на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй", Илияна Йотова посочи, че трябва да се види "на какво залага Николай Денков".

"От сутринта чувам, че част от подкрепящите партии имат и вариант Б - да не се стигне до ротация, да се мисли за нова конфигурация на управление в страната. Да не се окаже, че тези всички проекти и намерения да са само на Денков".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИТН поиска ареста на заместник-министър, бил записал кодовете от машините за гласуване
ИТН поиска ареста на заместник-министър, бил записал кодовете от машините за гласуване
Питсбърг надигра Колорадо и прекъсна рекордната серия на съперника от 15 поредни победи като гост в НХЛ
Питсбърг надигра Колорадо и прекъсна рекордната серия на съперника от 15 поредни победи като гост в НХЛ