НОВИНИ

Секционните комисии няма да сумират резултатите от хартиения и машинния вот в неделя

Росица Матева от ЦИК показа бюлетините и направи демонстрация как да гласуваме с машина

bnt avatar logo
от БНТ
07:57, 27.10.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Секционните комисии няма да сумират резултатите от хартиеното и машинното гласуване на местните избори. Това каза в "Денят започва" говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева.

Изборните протоколи са максимално опростени

Сумирането на гласовете ще става в изчислителните пунктове в общинските избирателни комисии. Говорителят на ЦИК посочи, че бързината, умората, и непрочитането на методическите указания са най-честите причини за грешки в протоколите.

"В изчислителния пункт в ОИК, където се търсят грешките на всяка втора или трета комисия, стават опашки".

Промените в СИК - отново в последния момент

Промените в съставите на секционните избирателни комисии отново текат в последните дни преди изборите - това е нещо традиционно, обясни Матева. Предвидено е да се заплаща допълнително за присъствие на обучение, но се наблюдават случаи, при които хора, дошли на обучение, са сменени:

"Това е един сериозен въпрос, за който е необходимо сериозно объждане в НС и според ЦИК - промяна. По закон избирането и назначаването на членове на СИК става почти месец преди изборите, което е много рано".

Хартиените бюлетини

  • Масово ще се гласува за общински съветници, за кмет на община, а на някои места - и за кмет на кметство.
  • В София, Варна и Пловдив ще се гласува за кмет на община, общински съветници и кмет на район.
  • На отделни места в Столична община ще се избират и кметове на кметства, т.е. бюлетините ще бъдат четири.

Гласува се със син химикал, със знак X или V, отбелязва се само една преференция. Имената на кандидатите няма да бъдат изписани на бюлетината - кандидатските листи ще бъдат окачени пред секционните комисии.

На машината ще се гласува само с една карта

Росица Матева направи и демонстрация как да гласуваме с машина. На избирателя ще бъде дадена една карта. Има избор дали да гласуваме във всички видове вот или не. На всички устройства първо ще се появи бюлетината за общински съветници, след това за кмет на община и накрая - за кмет на кметство.

Ако гласувате и на трите вида избори, от машината ще излязат три разписки - не бързайте да ги откъсвате, трябва да се изчака звуковият сигнал от машината, поясни Росица Матева. Трите разписки се сгъват отделно една от друга.

Техническото обезпечаване на видеонаблюдението на броенето е възложено на "Информационно обслужване". Там, където няма добра връзка с интернет, би трябвало да има видеозапис, ако СИК е включила устройството. Росица Матева призова секционните комисии да прочетат внимателно инструкциите:

"В събота ще получат всички изборни книжа и материали, включително и пакетите с устройствата за видеонаблюдение и заснемане. Ако инструкциите бъдат прочетени, няма причина да не могат да се справят с включването. Това е един смартфон".

Говорителят на ЦИК призова здравното министерство да изясни какво ще се случи с избирателите, които са под карантина заради COVID-19, защото ЦИК няма правомощията да разкрие подвижни секции. Минути по-късно министър Христо Хинков заяви в "Денят започва", че тези хора няма да могат да гласуват.

Вижте още във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите случаи на ковид са 376, двама души са починали
Новите случаи на ковид са 376, двама души са починали
Партизан спечели първото за сезона в Евролигата сръбско дерби
Партизан спечели първото за сезона в Евролигата сръбско дерби