НОВИНИ

100 000 бюлетини отново ще бъдат преброени в Бургас и Хасково

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:46, 14.11.2023 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Изборите приключиха преди седмица, но предстои повторно броене на бюлетините от секциите в още два града - Бургас и Хасково. Решението е на съда. Това означава, че близо 100 000 бюлетини ще бъдат извадени от чувалите в търсене на грешки, които да пренаредят общинските съвети.

В Бургас жалбата е на партия "Средна европейска класа", а в Хасково на седем формации и коалиции.

Въпреки че вчера кметът и общинските съветници в Бургас положиха клетва може да се окаже, че ще има разместване. Административният съд реши всички над 60 000 бюлетини за общински съвет от общо 339 секции да бъдат извадени от чувалите.

Причината - жалба на лидера на партия "Средна европейска класа" - 34 гласа не стигат на формацията да получи още един мандат. От Общинската избирателна комисия заявиха, че не очакват да се намерят недостигащите гласове, тъй като в изборния ден няма нито една подадена жалба.

"ОИК, както и заинтересованите по делото лица, се противопоставихме на това искане, тъй като считаме, че е недопустимо повторното броене на бюлетините от всички 339 секции. След като в сряда излезе разпореждането на съда ще видим какво допълнително трябва да осигурим на вещите лица. Но при всички положения това е допълнително натоварване на ОИК", заяви Фани Семерджиева, председател на ОИК-Бургас.

В Бургас ще се смятат наново само гласовете за партията и ще се провери дали е имало действителни бюлетини, които са отбелязани като недействителни. Допуснати са над 10 вещи лица, които да преброят повторно изборните книжа. И ако в Бургас още голямото броене не е започнало в Хасково вече броят, но изключително бавно. За половин ден са преброени едва 2 от общо 152 секции. Документацията е изсипана в Административния съд.

"Задължението на вещите лица, които са две, е да изброят всички действителни и недействителни бюлетини във всяка една секция. Включително да преброят и преференциите само по отношение на жалбоподателите и съответно да дадат заключение има ли промяна в мандатите", допълни Добромир Якимов, председател на ОИК-Хасково.

- БНТ: В тези две секции какво показва досега?

Добромир Якимов: "Няма отклонение".

Делото е насрочено за 20 ноември, а изборната администрация смята, че процедурата няма да приключи дотогава.

Диана Ефтимова е била наблюдател по време на повторно броене на местни избори след решение на съда и случващото се сега не я изненадва. Но мащабът му да, защото е безпрецедентен.

"В толкова големи общини досега не сме имали преброяване на 100%. След изборите през 2015 година кандидат за общински съветник в община Дупница имаше съмнение, че не са преброени гласовете за него. Впоследствие се оказа, че наистина беше пренареден общинският съвет и той влезе като общински съветник", допълни Диана Ефтимова, Институт за развитие на публичната среда.

Оттук нататък изходът от голямото броене може да размести местните парламенти, но това може да повлече още жалби. Пример е Бургас.

"Поради това, че става дума за 34 гласа, е възможно и някой друг от заинтересованите, т.е. получили представителство в общинския съвет, да оспори решението на Административен съд - Бургас. Краят е пред ВАС, чието решение е окончателно", заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Ниската избирателна активност прави всеки глас важен и данните го доказват. В Бургас цената на място в общинския съвет е 986 гласа, в Хасково 699. За сравнение за общински съветник в София трябва да са гласували над 5350 души.

И още - повторно броене на бюлетините, отново само за общински съветници, ще има и в Созопол. А във Видин и Монтана съдът ще гледа тепърва жалби срещу избора на общински съветници.

Репортери: Виолета Русенова, Елеана Цанова, Цанка Семерджиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма проблеми с приходната част на проектобюджета за 2024 г., каза Асен Василев
Няма проблеми с приходната част на проектобюджета за 2024 г., каза Асен Василев
Радослав Росенов с убедителен старт на европейското по бокс до 22 г. в Черна гора
Радослав Росенов с убедителен старт на европейското по бокс до 22 г. в Черна гора