НОВИНИ

МВР, НАП и прокуратурата започват проверки на системните нарушители на пътя

Ще се проверява и произходът на средствата на собствениците на скъпи автомобили

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 14.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Системните нарушители на пътя с луксозни автомобили попадат под ударите на институциите. МВР, НАП и прокуратурата започват проверки на произхода на средствата на собствениците на скъпи коли, които често нарушават правилата на пътя. Активността идва след катастрофата край Велико Търново, при която в събота загина треньорът Ферарио Спасов. Скандалът гръмна след като шофьорът убиец беше пуснат на свобода срещу подписка.

Окръжната прокуратура в Ловеч, която пое разследването на катастрофата ще проверява имотното състояние на обвиняемия Начо Пантелеев. Окръжният прокурор допусна, че ако се съберат доказателства, обвинението на Пантелеев ще бъде променено в по-тежко. Днес станаха ясни още смущаващи обстоятелства за нощта на инцидента. По неофиоцилана информация, след катастрофата Начо заедно със свои приятели е изнасял от къщата си багаж, непосредствено преди полицейския обиск

Скоростта, с която обвиняемият Начо Пантелеев е ударил автомобила на футболния треньор Ферарио Спасов, е била над 145 км/ч, според първоначалните заключения на разследващите, научи "По света и у нас". С точност тя ще бъде определена от автотехническата експертиза, която окръжна прокуратура Ловеч ще назначи.

"В рамките на два месеца ще бъдат извършени всички процесуално-следствени действия и ще остане само да изчакаме изготвянето на автотехническата експертиза, която по обективни причини поради липса на достатъчно вещи лица тези експертизи се бавят във времето. Ще се постараем максимално бързо след тези два месеца да бъде изготвена", каза Валентин Вълков, окръжен прокурор на Ловеч.

Експертизата ще бъде възложена на автоексперти от три съдебни района, за да се гарантира нейната обективност.

Движението на двата автомобила преди катастрофата край Шереметя ще бъде проследено от записите на камерите на АПИ. Вече се изземват и записи от общински и частни камери по маршрута, по който се е движил с мощния си автомобил обвиняемият Начо Пантелеев. Според наши източници вече са установени няколко тежки нарушения, които Пантелеев е направил буквално минути преди да удари автомобила на Ферарио Спасов.

"Разследването е в съвсем начален етап. При установяване на нови факти и обстоятелства, които са от съществено значение за изясняване на самия пътен инцидент, за последствията от него е възможно да преценим, че са налице квалифициращи вината обстоятелства и да променим това обвинение, което е налично към днешна дата. Ще бъде доста сложна от фактическа и правна страна, но пък на базата на нея ние ще преценим какво обвинение да има спрямо виновния водач", обясни Валентин Вълков.

Пак от камерите на АПИ ще бъдат избирани още свидетели на катастрофата, които да бъдат разписани. Резултатите от кръвната проба ще кажат окончателно дали Пантелеев е бил седнал зад волана след употреба на наркотици. Ще се проверява и имотното състояние на обвиняемия.

"Да, ще поработим и в друга посока, за да видим чий е този автомобил - мерцедесът на виновния водач, какви автомобили притежава. Има ли регистрирани през последната година други ПТП-та", каза окръжният прокурор на Ловеч.

Според източници на "По света и у нас" в нощта след катастрофата Пантелеев, заедно с негови приятели е изнесъл много големи пакети от дома си в Лясковец, който беше обискиран ден след това.

Автори: Иво Никодимов, Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Попов: УЕФА препоръча мачът с Унгария да е извън София при закрити врати
Борислав Попов: УЕФА препоръча мачът с Унгария да е извън София при закрити врати
Сражения около главната болница в Газа, Израел предоставя кувьози за недоносените бебета
Сражения около главната болница в Газа, Израел предоставя кувьози за недоносените бебета