НОВИНИ

Комисията по енергетика не прие дерогацията за "Лукойл" да падне до 3 дни

Депутатите одобриха събирането на транзитна такса на руски газ през България

Николай Минков
от Николай Минков
16:24, 14.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

С гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и "БСП за България" Комисията по енергетика не прие предложението на ГЕРБ-СДС да се отмени в тридневен срок дерогацията за "Лукойл" за работа с руски петрол.

Комисията прие предложението на ПП-ДБ НАП да събира транзитна такса на руски газ през България от 20 лв. на мегават вместо "Булгартрансгаз".

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев заяви, че потребителите на горива не печелят нищо от работата на рафинерията с руски петрол и обвини правителствата "Петков" и "Денков", че не са изпълнявали закона за компенсиране на всеки литър със 73 ст.

"В част от митническите документите пише, че част от горивото е доставяно в открито море, митниците не знаят къде отива от открито море. Аз пуснах сигнал до главния прокурор и шефа на ДАНС защо този закон 10 месеца не работи, защо няма компенсации, защо са ощетени всички граждани", каза Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

От ПП-ДБ се обявиха против и предложиха дерогацията да отпадне през март.

"Какво налага в момента това бързане преди зимните месеци. Става ясно, че се залага на внос без да са разгледани последствията, ако рафинерията не успее да премине на неруски суров нефт. Това е сериозен риск", допълни Радослав Рибарски, "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

От "Възраждане" и левицата също се обявиха против с аргумента, че премахването на дерогацията няма да намали цените, а точно обратното.

"От премахването на дерогацията няма да спечели никой. От свършената работа могат потребителите да спечелят, не от друго", коментира Йордан Тодоров от "Възраждане".

"Ние от БСП няма да го подкрепим това предложение. Ако някой е злоупотребил с тази дерогация, нека да си носи своята отговорност и това е работа на разследващите органи при положение, че може и имаме възможност да бъде назначен особен управител, който да следи за злоупотреби, не разбирам кое налага това бързане", заяви Драгомир Стойнев, "БСП за България".

Според енергийния министър най-важното е да няма сътресения на пазара.

"Според мен тридневният срок е твърде агресивно очакване. Допускам, че то се прави, за да може да провокира конкретни действия по-нататък въпреки, че такива се предприемат от страна на ръководството на рафинерията. По-важно е да не се предизвикват сътресения на вътрешния пазар. Дерогацията не е фокусирана върху това как технологично работи рафинерията, а е фокусирана върху това да не създава дефицити на пазарите на петролните продукти", каза още министърът на енергетиката Румен Радев.

С мнозинство депутатите от енергийната комисия приеха предложението на ПП-ДБ вместо "Булгаргаз" такса пренос на транзитен руски газ от 20 лв. за мегават да бъде събирана от НАП.

А премиерът Денков заяви, че на този етап от "Газпром" не са потвърдили, че са готови да плащат тази такса.

"Няма такова потвърждение, но нашите разговори с Европейския съюз показват, че ние имаме право да наложим такава такса", каза още премиерът Николай Денков.

Утре парламентът ще реши дали да отнеме дерогацията за "Лукойл" в тридневен срок и как ще се облага с нова такса руският газов транзит.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Софийския районен съд започнаха разпитите по делото срещу прокурорския син от Перник
В Софийския районен съд започнаха разпитите по делото срещу прокурорския син от Перник
Стефанос Циципас се отказа от мача с Холгер Руне след три гейма игра
Стефанос Циципас се отказа от мача с Холгер Руне след три гейма игра