Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Делото срещу Васил Михайлов: Съдът отхвърли искането за отвод на наблюдаващия прокурор

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:50, 14.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Софийският районен съд гледа делото срещу прокурорския син Васил Михайлов. Той е обвинен в закана за убийство и телесни повреди.

Тази сутрин защитата на Васил Михайлов поиска отвод на наблюдаващия прокурор по делото Георги Иванов, но то беше отхвърлено от съда като неоснователно.

Пред съда адвокат Таков каза, че се съмнява в безпристрастността на Иванов и поиска да бъде назначен нов прокурор. Според него той имал тенденциозно отношение , а ангажиментите му в съда били повече от на другите прокурори.

"По принцип, считаме, че е налице лично, негативно отношение от този конкретен представител на прокуратурата към Васил Михайлов. Прокурорите са взаимнозаменяеми. Който и да влезе в зала, делото на първо място няма да бъде върнато и да започне отначало, а ще продължи от момента, в който е сега. И евентуално бихме могли да се споразумеем с прокуратурата за адекватно наказание", каза Любомир Таков - адвокат.

Прокурор Иванов отрече твърденията на защитата и каза, че производствата срещу Михайлов са разпределени на случаен принцип.

"Аз нямам никаква вина, че десетки други магистрати са си правили самоотвод и делата се падат при мен на случаен принцип. За което, както казах в съда, има подаден сигнал в инспектората. Сигналът е подаден лично от мен. Има извършена проверка и е установено, че случайният принцип не е нарушаван. А относно възраженията на защитата, че инспекторатът е с изтекъл мандат - съжалявам, но аз не съм народен представител и не мога да избирам членовете на инспектората", каза прокурор Георги Иванов.

Според съда не са установени нарушения по преписките и това се доказва от проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTokСвали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна дело за касиране на изборите за общински съвет в Лом
Започна дело за касиране на изборите за общински съвет в Лом
След стрелбата в Благоевград: Прокуратурата разследва опит за умишлено убийство
След стрелбата в Благоевград: Прокуратурата разследва опит за умишлено убийство