НОВИНИ

Желязков: България непоколебимо подкрепя за европейската перспектива на Северна Македония

Александър Марков
от Александър Марков
10:13, 14.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов и делегацията от България поднесоха венци пред тленните останки на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие.

По-късно през деня Желязков ще проведе среща с председателя на Събранието Талат Джафери и ще раздаде ваучери за интернет обучение на деца с увреждания и техните семейства в Българския културен център.

България има непоколебима подкрепа за европейската перспектива на Република Северна Македония, но при изпълнение на поетите ангажименти. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е на официално посещение в Скопие. Желязков поднесе венци пред тленните останки на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие.

"Гоце Делчев е наш общ герой. Такива личности и тяхното дело трябва да са пример за подражание. Трябва да бъдат почитани, а не да бъдат присвояване. Затова пред тленните останки на Гоце Делчев вътрешно в мен се помолих паметта на тези герои, чийто житейски път е затворен в онзи исторически момент, когато са жертвали живота си, но днес паметта и делото им трябва да бъдат почитани и да са пример на подражание, пример, който си следва и ни вдъхновява", заяви Желязков.

Желязков обясни още, че посещението му в Република Северна Македония е част от поредицата срещи, които има тази година с председателя на Събранието Талат Джафери, които дават възможност Северна Македония да стане достоен член на Европейския съюз и да не губим достиженията, постигнати с Договора за приятелство и добросъседство.

"И да поставим някои въпроси за правата на българската общност в Република Северна Македония. Това не са нови теми, но са важни и трябва да търсим позитивните решения, защото най-важно е да се затворим в границите си, но по-трудното е да отстояваме достиженията, които имаме, близостта, която имаме, а свидетелство за това е нарасналият стокооборот. Ние за поредна година имаме над 1 млрд. стокооборот, което е свидетелство, че колкото по-малко граници имаме в духовен и физически смисъл, толкова по-добре ще бъде и за нас, и за македонците, и за Балканите като цяло", коментира председателят на Народното събрание.

Желязков заяви още, че българската позиция е ясна.

"Българската позиция е ясно изразена в декларацията на Народното събрание от миналата година, единни сме. И аз считам, че тази наша непоколебимост по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония при изпълнение на предпоставките, което е европейско изискване, ще даде възможност, от една страна, да започне преговорният процес от нашите съседи, а от друга да останат в миналото наративите, които са повод често за злободневие, а не за поглед в бъдещето", каза Росен Желязков.

На въпрос как България маже да помогне в процеса на реформи в Република Северна Македония, които очевидно се бавят, Желязков заяви, че се надява да им помогнем да не повтарят нашите грешки. Заяви още, че се надява до 2030 г. железопътният коридор до българската граница, който е част от коридор номер 8, да бъде завършен.

Подаръци и ваучери за интернет обучение на деца със специални потребности се раздадоха в Българския културно-информационен център в Скопие от председателя на Народното събрание Росен Желязков и министърът на културата Кръстю Кръстев. Даренията са част от Помощта за развитие, в рамките на която България финансира дейности в подкрепа на обществото в Република Северна Македония всяка година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима вратари бяха приети в "Залата на славата" на НХЛ на церемония в Торонто
Трима вратари бяха приети в "Залата на славата" на НХЛ на церемония в Торонто
Даниел Иванов-Аоияма допусна втора загуба на турнира по сумо във Фукуока
Даниел Иванов-Аоияма допусна втора загуба на турнира по сумо във Фукуока