НОВИНИ

Путин помилва осъдения за убийството на Анна Политковская

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
13:39, 14.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: Архив/БТА
Слушай новината

Един от осъдените за убийството на руската журналистка Анна Политковская беше помилван. Това той заслужи след като от затвора е бил изпратен на фронта да се бие срещу Украйна. Анна Политковская е един от символите на руските дисиденти. Разследващите й репортажи за войната на Русия в Чечения получиха световно признание. Тя беше един от най-острите критици на президента Владимир Путин.

Бившият дознател от отдела за борба с организираната престъпност Сергей Хаджикурбанов, който е от севернокавказката руска република Чечения, беше осъден на 20 години затвор през 2014-та година.

"Той излежаваше присъдата си в Ставрополски Край. В ранните етапи на специалната военна операция е получил предложение да подпише договор с Министерството на отбраната. След изтичането на този договор е помилван от президента. Сега е подписал нов договор като доброволец и остава на бойното поле. Доколкото знам е командир на подразделение и в момента е на форнтовата линия. Точната дата на президентския указ за амнистия не ми е известна", каза Алексей Михалчик - бивш адвокат на Сергей Хаджикурбанов.

Политковская - един от най-яростните критици на президента Владимир Путин, беше убита пред жилището си в Москва на 7 октомври 2006 г. На същата дата Путин има рожден ден. Хаджикурбанов е един от 5-мата мъже, които бяха осъдени за покушението на 48-годишната журналистка на "Новая газета". Той е отговарял за логистиката на престъпната група, начело с Лом- Али Гайтукаев и още 3-ма души. Така и не беше установено кой е поръчителят на убийството на Анна Политковская.

Миналата седмица Кремъл призна, че използва затворници за войната в Украйна, които след прослужено време на фронта получават амнистия. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред радио Маяк, че има два законни начина да бъдат помилвани осъдените.

"Първият е според законните процедури - затворникът първо признава вината си, а молбата му за помилване се разглежда в регион, федерален окръг, централна комисия и едва след това документът се прехвърля на президента на страната. Вторият начин е, когато изкупят своето престъпление с кръв на бойното поле, в щурмови бригади, под куршумите, под снарядите", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл - 10.11.2023 г.

Според неправителствени групи броят на помилваните затворници, отишли на фронта, е 100 хиляди души. Руски медии съобщават за няколко случая, в които освободени затворници извършват сериозни престъпления, след като напускат армията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи иззеха монети и предмети с културно наследство в шуменско село
Полицаи иззеха монети и предмети с културно наследство в шуменско село
Слънчево време с високи температури в страната
Слънчево време с високи температури в страната