НОВИНИ

Росен Желязков: България е за безалтернативно приемане на Северна Македония в ЕС

Александър Марков
от Александър Марков
13:25, 14.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Слушай новината

Позицията на България е за безалтернативното приемане на Република Северна Македония в ЕС. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на съвместния брифинг с председателя на Събранието в Република Северна Македония Талат Джафери.

Желязков е на посещение в Скопие по покана на Джафери.

"Вярваме, че разумът и политическата воля ще надделеят и още тази година ще имаме възможност да адмирираме началото на преговорите на РСМ с ЕС. За нас е изключително важно РСМ и Албания да вървят заедно по този път", посочи председателят на Народното събрание.

Желязков напомни, че същинското начало на преговорите с ЕС минава през промените в Конституцията и вписването на българите в основния закон.

"За нас е важно, че позицията на Република България е безалтернативно за приемането на РСМ в ЕС. В този смисъл миналата година българският парламент категорично прие декларация, с която прие "френското предложение" и предпоставка, която някой би нарекъл исторически компромис, но този компромис е в името на нашите народи и в този смисъл българската позиция не е по-различна от позицията, която се споделя от мнозинството в македонския парламент", посочи той.

Желязков напомни, че правата на българите трябва да бъдат защитени и да бъде прекратен говорът на омразата.

"Говорихме за изпълнението на договора от 2017 г. Отбелязахме, че доверието, което трябва да градим, трябва да се противопостави на езика на омразата, а гаранция за това е активното спазване на правата на българската общност, като промяната в Конституцията е част от този път", каза той.

Талат Джафери заяви, че е подчертал важността на европейската перспектива на РСМ за Западните Балкани.

"Разговаряхме с г-н Желязков за по-доброто сътрудничество между Парламентите на двете страни с акцент европейските въпроси - на всички равнища, с теми от съвместен интерес. Общият ни интерес е сътрудничеството по отношение на европейските въпроси. Подчертах важността на европейската перспектива на РСМ, както и за държавите от Западните Балкани. Това е от голямо значение, имайки предвид актуалните геополитически въпроси в региона”, каза Джафери.

Той напомни, че все още няма мнозинство от две-трети в Събранието в РСМ за приемане на промените в Конституцията.

Македонски българи от Скопие, Охрид, Битоля, Велес, Щип, Струга и Рилеп поискаха по-активна защита на правата им от българската държава. И още:

"Имам апел до българските политици, никако не смеят да позволят на македонистите, тоест на сърбоманите, на титовистите, да не я крадат, да не я фалшификуват и да не се подиграват с българската история", каза Драги Каров, македонски българин от Велес.

"БНТ: Според вас има ли промяна в отношенията между двете държави?

- Няма. Аз немам усетено.

- А дали българите ще бъдат записани в Конституцията, според Вас?

- Тежко" , каза Драган Попов, македонски българин от Скопие.

Желязков положи и венци пред тленните останки на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас".

"Гоце Делчев е наш общ герой. Такива личности и тяхното дело трябва да обединяват нашите народи. Те трябва да са приме за подражание, трябва да бъдат почитани, а не да бъдат присвоявани", заяви Росен Желязков.

По линия на помощта за развитие, която България всяка година дарява за обществеността в РСМ, бяха дарени ваучери за интернет обучение за деца със специлани потребности в Българския културен център.

Стотици посетители от двете страни посетиха и изложбата "Сребърна Тракия" с над 1700 златни и сребърни експоната от 18 български музея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгарската футболна федерация определи поведението на БФС като несериозно и неспортсменско
Унгарската футболна федерация определи поведението на БФС като несериозно и неспортсменско
Монтана получи 1 551 000 лв. за щетите от наводненията през юни
Монтана получи 1 551 000 лв. за щетите от наводненията през юни