НОВИНИ

Сражения около главната болница в Газа, Израел предоставя кувьози за недоносените бебета

Джо Байдън призова палестинските здравни заведения да бъдат защитени

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:49, 14.11.2023
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израелската армия вече контролира сградите на парламента, правителството на Хамас, както и на полицейското управление на групировката в Ивицата Газа.

Фокусът на операцията на Тел Авив продължава да бъде най-голямата болница в Ивицата Газа - "Ал Шифа". Американският президент Джо Байдън призова "палестинските здравни заведения" да бъдат защитени.

Рантиси - единствената педиатрична онкологична болница в палестинския анклав. Намира се в северната част на град Газа. Израелски части успяха да влязат в сградата. Властите в Тел Авив съобщиха, че пациентите и персонала са били евакуирани по безопасни маршрути.

Според говорителя на израелската армия на метри от болница Рантиси се намира домът на един от високопоставените членове на Хамас. Двете сгради са свързани с тунел.

"Това е задната стена на болницата. Хамас е използвал тази болница. Тази нощ ние влязохме вътре", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Според него в помещенията под болницата са били държани някои от пленените от Хамас.

"Сега сме в подземието. Искам да ви покажа една стая, където намерихме цялото оборудване на Хамас. Този вид оборудване е за голяма битка. Експлозиви, жилетки с експлозиви. Калашници и дори RPG-та", допълни Даниел Хагари.

На по-малко от километър от Рантиси край болницата "Ал Шифа" се водят ожесточени сражения.

"Основният проблем, който имаме сега, са труповете в района на болницата. Миризмата е страшна. Скоро ще се появяват различни инфекции и болести", коментира Ахмед Мокалалати, пластичен хирург в болницата "Ал Шифа".

За Би Би Си директорът на болницата съобщи, че около 180 души са били погребани в масов гроб. "Ал Шифа" продължава спешно да се нуждае от гориво, за да спаси пациентите в тежко състояние. Израел съобщи, че ще предостави кувьози за недоносените бебета.

"Полагат се значителни усилия, за да се гарантира, че кувьозите ще достигнат до бебетата в Газа. Нашата война е срещу Хамас, а не срещу народа на Газа", каза още Шани Сасон, Министерство на отбраната на Израел.

Израел потвърди смъртта на Ноа Марчиано - 19-годишна заложничка, държана от Хамас. Не са известни причините за смъртта ѝ. В Тел Авив близки на пленените отново протестираха.

Около 240 души, сред които 30 деца, остават в плен на Хамас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР, НАП и прокуратурата започват проверки на системните нарушители на пътя
МВР, НАП и прокуратурата започват проверки на системните нарушители на пътя
Валтер Мадзари е новият наставник на Наполи
Валтер Мадзари е новият наставник на Наполи