Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В Софийския районен съд започнаха разпитите по делото срещу прокурорския син от Перник

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:41, 14.11.2023
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

След редица опити, в Софийския районен съд започнаха разпитите по делото срещу прокурорския син Васил Михайлов. Младежът е подсъдим за осем престъпления, едно от тях е закана за убийство.

Една от потърпевшите е Белослава Йорданова. Пред съда тя разказа как Васил пребил жестоко приятеля ѝ Никалъс, а към нея замахвал с нож. Самият Никалъс каза, че след серията от удари в главата загубил съзнание и не помни нищо до идването на полицията.

Днешното дело започна с искане за отвод на наблюдаващия прокурор.

Заради болни адвокати и неявили се свидетели вече няколко месеца делото срещу Васил Михайлов не можеше да тръгне по същество. Днес в залата присъстваха всичките 8 свидетели по делото, като четирима от тях бяха доведени с полиция. Разпитът, обаче, отново не започна, защото адвокатите на подсъдимия поискаха отвод на наблюдаващият прокурор Георги Иванов - бил пристрастен.

"Считаме, че е налице лично негативно отношение от този конкретен представител на прокуратурата към Васил Михайлов. Прокурорите са взаимозаменяеми, всеки от тях допринася за осъществяване на единната политика на прокуратурата", аргументира се Любомир Таков, адвокат на Васил Михайлов.

Пред съда прокурор Иванов каза, че сигналите срещу него от близки на Михайлов са толкова много, че били колкото "книга на Достоевски". Проверка на Инспектората на Висшия съдебен съвет също не е открила нарушения в работата на прокурора.

"Считам, че не са налице основания за отвода ми. Аз нямам никаква вина, че десетки други магистрати са си правили самоотвод и делата се падат при мен на случаен принцип - за което, както казах в съда, има подаден сигнал в инспектората. Сигналът е подаден лично от мен. Има извършена проверка и е установено, че случайният принцип не е нарушаван", заяви прокурор Георги Иванов.

След едночасово съвещание Софийският район съд реши, че няма основания за отвод на прокурор Иванов и разпитът на свидетелите започна.

Белослава Йорданова беше първата призована. Момичето разказа как били на нощен клуб в Перник и Васил и приятелят ѝ Никалъс се скарали. Отишли да решават проблемите си на детска площадка в близост. Тогава Васил се нахвърлил върху Никалъс и го пребил с юмруци в главата, на момичето посегнал с нож. Чичото на Михайлов пък коментира, че Васил е своенравен и е допуснал грешки, но агресията му е била предизвикана.

"Значи момчета - по-едри, по възрастни от него, които демонстрират сила, които го предизвикват да си премерят силите, в даден момент се оказват победени и сега тези момчета ги гледаме в съдебната зала", посочи Васил Михайлов - чичо на подсъдимия Васил Михайлов.

Защитата на Михайлов каза още, че се надяват на справедлив процес и са готови и на споразумение.

В момента Васил Михайлов е в ареста в Кюстендил. Прокуратурата там разглежда делото за побоя над приятелката му.

Районният съд в Сливница пък вече осъди Михайлов условно на 20 месеца за закана за убийство и насилие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тагарев: Ще има поръчки към военната ни индустрия за войната в Украйна
Тагарев: Ще има поръчки към военната ни индустрия за войната в Украйна
Комисията по енергетика не прие дерогацията за "Лукойл" да падне до 3 дни
Комисията по енергетика не прие дерогацията за "Лукойл" да падне до 3 дни