НОВИНИ

EС вероятно няма да може да достави 1 млн. боеприпаси за Украйна до февруари догодина

Тагарев в Брюксел: България е огромен производител на боеприпаси

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:39, 14.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз вероятно няма да може да изпълни обещанието, дадено през февруари тази година, да достави на Украйна един милион боеприпаси в рамките на една следващата година. Това стана ясно на срещата на министрите на отбраната на страните от ЕС, които обсъждат днес в Брюксел военните доставки за Украйна. В срещата участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а България е представена от военния министър Тодор Тагарев.

Българският военен министър коментира, че военните поръчки към българските компании са огромни и търсенето остава огромно.

Тагарев съобщи, че въпреки увеличеното производство капацитетът на българските фирми от военно-промишления комплекс е запазен за повече от година напред. Затова трябва да има разширяване на производството.

"По принцип има интерес във фирмите и сами дори да инвестират, тъй като виждат, че търсенето е огромно. Търсенето на боеприпаси е много голямо, те не могат да посрещнат изискванията. Ако имат по-голям капацитет, ще правят повече бизнес. С новия регламент ЕС дава част от средствата за допълнителни инвестиции", заяви Тодор Тагарев - министър на отбраната на България.

В началото на декември ще стане ясно кои фирми ще получат допълнително финансиране от Брюксел.

Германският военен министър заяви, че ЕС няма да може да достави обещаните муниции на Украйна.

"Истинският въпрос е дали обещанието за един милион беше реалистично. Имаше гласове, които предупреждаваха, че парите са налице, но трябва да има и продукция. Тези предупреждения се оказаха правилни. Оставаме в диалог с военната индустрия, производството трябва да се увеличи и ускори много бързо", каза Борис Писториус - министър на отбраната на Германия.

Според дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел доставянето на един милиард снаряди остава политическа цел. По думите му 40 процента от производството се изнася за трети страни. Той призова държавите от ЕС доставките за Украйна да бъдат приоритетни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валтер Мадзари е новият наставник на Наполи
Валтер Мадзари е новият наставник на Наполи
Изабелла Шиникова започна турнир в Италия с убедителна победа
Изабелла Шиникова започна турнир в Италия с убедителна победа