Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тагарев: Ще има поръчки към военната ни индустрия за войната в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:45, 14.11.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
тагарев поръчки военната индустрия войната украйна
Слушай новината

По всичко изглежда, че войната в Украйна ще продължи още, ще има нужда от допълване на военните складове на страните от ЕС, така че поръчки към нашата индустрия ще има. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС.

Той посочи, че на днешната среща са били обсъждани стъпки как да се ускори и повиши производството на боеприпаси за Украйна и за попълване на запасите на страните от общността.

По неговите думи България е огромен производител на боеприпаси спрямо съотношението на населението и икономиката.

Министърът отбеляза, че до 8 декември продължава европейската процедура за кандидатстване на фирми от военнопромишления комплекс за разширяване на производствените възможности. Той изрази очакване поне 2-3 български фирми да получат допълнително финансиране.

"Има интерес във фирмите дори сами да инвестират, защото виждат, че търсенето е огромно. Европейският съюз дава част от средствата за допълнителни инвестиции. Бързо се надявам да има решение", каза Тагарев.

По повод общата инициатива на България, Румъния и Турция за повишаване на сигурността в Черно море министърът отбеляза, че концепцията за тази операция е съгласувана. Трите страни ще имат екип в Анкара след десетина дни, който ще гледа как конкретно ще бъде реализирано споразумението. Ако всичко върви нормално, скоро ще имаме такава операция, посочи министърът.

Попитан за очакванията за насрочения тази седмица вот на недоверие срещу правителството Тагарев каза, че според него правителството ще остане на власт.

"Няма да успее вотът, това е гарантирано. Ще ни бъде дадена възможност отново да обясняваме отбранителната политика на страната. Започва да ме притеснява, че много време отива за обсъждане на едни и същи въпроси, и като правило голямата част от тези, които задават въпросите, не се интересуват от отговора, а търсят да направят някакви пропагандни внушения. Това вече започва да става досадно", обобщи Тагарев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е Начо Пантелеев - шофьорът, убил Ферарио Спасов?
Кой е Начо Пантелеев - шофьорът, убил Ферарио Спасов?
В Софийския районен съд започнаха разпитите по делото срещу прокурорския син от Перник
В Софийския районен съд започнаха разпитите по делото срещу прокурорския син от Перник