НОВИНИ

От ПП-ДБ са "за" отпадането на дерогацията за "Лукойл" до март догодина

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 14.11.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

От ПП-ДБ са "за" отпадането на дерогацията за "Лукойл" до март догодина. Това каза Владислав Панев, зам.- председател на ПГ на "Продължаваме промяната"-"Демократична България" и член на Комисията по енергетика в предаването "Още от деня".

Днес обаче членовете на парламентарната група на ПП-ДБ са гласували "въздържал се" в Комисията по енергетиката по предложението на ГЕРБ-СДС да се отмени в тридневен срок дерогацията за "Лукойл" за работа с руски петрол. Комисията отхвърли предложението.

"Аз гласувах "въздържал се", както и всички колеги от моята група, поради една основна причина. Първо - ясно е, че дерогацията не изпълнява своите цели за отказ от руски петрол, откакто е приета тя от година и половина. Всъщност делът на руския петрол, обработван в "Лукойл - Нефтохим", нарасна от около 50% до над 90% по една проста икономическа причина. Когато можеш да купуваш от пазара нещо по-евтино, ти го купуваш по-евтино. В случая Уралс, а не Брент. Разликата е десетки долара на барел. И по този начин "Лукойл" направи милиарди печалба последната година и половина. За съжаление държавата не намери до този момент начин да обложи тази разлика, така че тя да влиза в държавния бюджет и да се използва за намаляване на цените на горивата, за социални разходи, за намаляване на бюджетния дефицит или за нещо друго. Защо не гласувахме за проекта на ГЕРБ днес - защото проектът беше да отпадне до три дни след приемането на закона. Толкова кратък срок ще доведе до пълен хаос за пазара на горива. Съгласен съм, че дерогацията трябва да отпадне по-рано, отколкото е заложено в момента, но не до три дни. Цялата ни група може да се обедини около това дерогацията за "Лукойл" да отпадне до няколко месеца от днешна дата, може би от март", каза Владислав Панев.

Заместник-председателят на ПГ на ПП-ДБ коментира обвиненията на ГЕРБ за корупция.

"Обвиняват ни, че сме и Путинисти, което е доста смешно. Предложението ми е с колегите от другите партии да свалим малко политическите лозунги и да видим кое е най-ефективно за държавата, за да няма сътресение на пазара на горива и най-сетне да се откажем от руския петрол, защото това е важно и за финансирането на войната на Путин в Украйна", посочи Владислав Панев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Денков: Време е БФС да си даде сметка, че носи отговорност за това, че българският футбол върви надолу
Николай Денков: Време е БФС да си даде сметка, че носи отговорност за това, че българският футбол върви надолу
Трансжена обяви гладна стачка пред Съдебната палата в София
Трансжена обяви гладна стачка пред Съдебната палата в София