НОВИНИ

Трансжена обяви гладна стачка пред Съдебната палата в София

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:00, 14.11.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Трансжена обяви гладна стачка пред Съдебната палата в София. Причината - отказ да ѝ се издаде лична карта, в която да фигурира смяната на имената и пола ѝ. Габриела Банкова е решена да се бори за правата на всички хора у нас, гладувайки колкото е необходимо.

Повече от 40 часа Габриела Банкова гладува. Прекарва нощите си пред Съдебната палата. През последната нощ с нея била майка ѝ, която я подкрепя.

"Докато моето сърце бие, аз ще бъда тук", каза Габриела Банкова.

32-годишната трансжена започнала дело за смяна на имената и пола в личната си карта. По нейни думи повече от две години и половина се проточил процесът до взимане на решението, с което съдът отказва в личните ѝ документи да не фигурира мъжко име.

"Фигурират мотиви от типа "морал", "обществен морал", той не е дефиниран по някакъв начин. Това е морал, който съдът смята, че е обществен морал", коментира Габриела Банкова.

Решението на съда не е окончателно и сега на ход е втората инстанция. През това време обаче Габриела и транс хората като нея се сблъскват с трудности.

"По една или друга причина именно от затруднения да сменят личните си документи бива им отказана работа, бива им отказвано да напуснат държавата, имат трудност дори да отидат до фирма за куриерски услуги", смята Мануела Попова, съдиректор на Фондация "Билитис".

"На мен лично ми е отказвано да подпиша договор за наем на апартамент заради тази лична карта, отказвано ми е обслужване от банка, отказвано ми е подписване на договор за работа. А здравеопазването ми е частно, аз го получавам само при частни лекари, при които отивам без лична карта", отбеляза Габриела Банкова.

Габриела не е оптимист, че следващото съдебно решение ще бъде в нейна полза, но каузата ѝ вече е по-голяма.

"Целта, която гонех оригинално да мога просто да имам валидни документи, с които да бъда адекватен български гражданин, те просто вече не ме интересуват на този етап, защото то е очевадно, че дори и аз да ги получа, нищо в системата няма да се промени. Оттук нататък аз искам съдебна реформа, която да гарантира справедлив процес за всички хора, да гарантира бърз процес за всички хора", отбеляза Банкова.

Докато стачкува, трансжената среща подкрепа, но и нападки от страна на минувачи. Казва обаче, че е готова да разкаже за каузите си на всеки, който се интересува, независимо от намеренията му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ПП-ДБ са "за" отпадането на дерогацията за "Лукойл" до март догодина
От ПП-ДБ са "за" отпадането на дерогацията за "Лукойл" до март догодина
Димитър Пейчев: От БФС искат да останем без глас на конгреса
Димитър Пейчев: От БФС искат да останем без глас на конгреса