НОВИНИ

Извънредното заседание на Народното събрание утре е пред провал

ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП обявиха, че няма да влязат в пленарната зала

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:19, 26.10.2023
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Извънредното заседание на парламента утре, поискано от ГЕРБ-СДС и ДПС е на път да се провали. Искането е заради ветото на президента върху Закона за енергетиката, което се отнася и до политическия спор в последната седмица с "Лукойл" и цените на горивата.

Заседание трябва да има и то е важно за цените на горивата за хората, твърдят от ГЕРБ, които заедно с ДПС настояват за провеждането на извънредното заседание в последния ден на предизборната кампания.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "И след днешните изказвания и на премиера Денков, и на Асен Василев, утре е прекрасна възможност двете партии, подкрепени от ДПС да отхвърлят ветото на президента. Това самите те го говорят, че е много важно за Плана за възстановяване, защо трябва със седмици да отлагаме приемането на Плана за възстановяване."

Радослав Рибарски - депутат от ПГ на ПП-ДБ: "Ние изразихме нашите опасения относно това парламентарната трибуна да се използва за закриване на предизборната кампания, още по-малко, че българската енергетика цял месец е заложник именно на тази политическа кампания и политически битки."

Борисов предупреди сегашните си партньори в управлението, че променят формулата:

"Ако послушат Костадинов, Корнелия Нинова - добре, значи вече има вече друга коалиция и не могат да ми говорят нито за "Да живее България", "България е над всичко, защото ще излезе, че "Лукойл" е над всичко и техните нови партньори."

От ДПС са на мнение, че такова заседание трябва да има и да се реши въпроса с "Лукойл". От "Има такъв народ" твърдо са за заседание с мотив, че работата на депутитите е в парламента.

Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН: "Ние ще отидем. Ние бяхме против тая незаконна ваканция, в която НС се саморазпусна и всъщност работата на депутатите е в Народното събрание. Още повече не знам кои ще бъдат. Ще бъде интересно да видим, защото има някакви варианти, в случая неявяването на някой може да се окаже, че по този начин... как да кажа, се блокира ветото на президента. Защото ако дойдат достатъчно партии, ветото на президента ще бъде прието. Интересно ще бъде да се види кой от коя страна на барикадата е."

От партия "Възраждане" не желаят да участват в дебата утре.

Костадин Костадинов - председател на "Възраждане": "Нашата позиция е много ясна още от самото начало. Ние няма да отидем на това заседание, защото няма как да бъдем привиквани от Пеевски от днес за утре. И затова призовахме всички останали политически сили, извън ГЕРБ и ДПС, т.е. ПП-ДБ, БСП и ИТН да не отиват утре, за да може по този начин да се провали заседанието и ветото на президента да оцелее. ПП-ДБ ни послушаха и няма да отидат, ако и БСП го направят, утре няма да има заседание и планът на ДПС и ГЕРБ няма да успее."

БСП няма да участва в извънредното заседание и няма да бъде "златен пръст на ГЕРБ", аргументира се лидерът на партията Корнелия Нинова:

"Не просто, защото сме във ваканция или правим кампания, а по съществото на въпросите, които ще се решават. Принципно сме против. Смятаме, че изваждането на битовите потребители на свободния пазар ще доведе до това много хора и семейства да не могат да си плащат сметките. Всички решения, които касаят рафинерията в Бургас - от началото досега, са грешни и ще доведат до повишаване на цените на горивата."

Дали ще се състои извънредното заседание на НС или не, ще стане ясно утре на обяд.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 и Локомотив Пловдив поделиха точките в мач с голове, греди и червени картони
ЦСКА 1948 и Локомотив Пловдив поделиха точките в мач с голове, греди и червени картони
Джулия Терзийска отпадна на четвъртфиналите на двойки на турнира в Истанбул
Джулия Терзийска отпадна на четвъртфиналите на двойки на турнира в Истанбул