НОВИНИ

Продължава издирването на мъжа, открил безразборна стрелба в щата Мейн

Потвърдените жертви са 18, а други 13 души са ранени

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:24, 26.10.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Полицията в американския щат Мейн продължава да издирва мъж, свързан с масова стрелба, при която загинаха 18 души. Ранените са 13. Трагедията се разигра в иначе спокойното градче Люистън. На жителите беше наредено да се укрият. Полицията не разглежда случая като терористичен акт. Президентът Джо Байдън предложи федерална помощ на щатските власти.

Люистън, щата Мейн наброява 38 000 души. Има репутацията на спокойно градче, но снощи жителите му бяха потресени от новината за безразборна стрелба на две места.

"Около 6:56 вечерта в град Люистън възникнаха инциденти със стрелба с много жертви. Полицията обяви за издирване Робърд Кард. Той е въоръжен и опасен. Ако някой го види не трябва да го доближава или да влиза в контакт с него", каза Майк Соушук, обществена сигурност на щата Мейн.

Стрелецът открил огън в бар и развлекателен център. Шерифството разпространи снимки на възможния заподозрян.

Робърт Кард e 40-годишен, има военен опит и е инструктор по стрелба. Заплашвал да проникне и да открие огън във военно-тренировъчна база в град Сако, към която е зачислен като резервист. През лятото е бил в психиатрично заведение.

Колата му беше открита в друг град, Лисбон, на 11 километра. Властите препоръчаха на жителите и на този град да се укрият и мобилизираха силите на реда.

"Буквално стотици полицаи работят в щата, за да разследват случая".

Подобни случаи са рядкост за района, който беше напълно блокиран, със затворени обществени сгради и отменени събития.

"Живея тук от 2012 година и никога не съм виждала подобно нещо. Искам да кажа, че това е моето място и съм просто съкрушена. Опитвам се да утеша хората. Не мисля, че сме имали нещо подобно, освен онзи човек, който беше пребит и почина в парка Кенеди, но това беше преди известно време", разказа Синтия Хънтър, свидетел.

Трагедията в Люистън е 565-ият случай на масова стрелба в Съединените щати за тази година. За разлика от останалата част от страната, убийствата, свързани с оръжие, са много по-малко разпространени в предимно земеделския Мейн. Те представляват едва 7% от смъртните случаи, свързани с оръжие там, докато самоубийствата са 89 на сто от всички смъртни случаи, свързани с оръжие в щата.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският национален отбор по футбол е на 84-о място в ранглистата на ФИФА за октомври
Българският национален отбор по футбол е на 84-о място в ранглистата на ФИФА за октомври
Полицейска операция срещу купуването на гласове в Смолянско
Полицейска операция срещу купуването на гласове в Смолянско