НОВИНИ

Психичноболен въоръжен мъж откри безразборна стрелба в САЩ, чувал гласове

Първата мишена на стрелеца било заведение, след това открил стрелба в развлекателен център

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:15, 26.10.2023
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Ново масово убийство разтърси Съединените щати. Поне 22-ма души са убити, а над 50 ранени при безразборна стрелба в американския щат Мейн. Стрелецът все още се издирва.

Град Люистън, където стана убийството, е в локдаун. Жителите са призовани да не излизат навън, докато не завърши операцията.

В североизточната част на Съединените щати, близо до границата с Канада - според полицейската статистика, оръжията там се използват по-скоро за самоубийства, отколкото за убийства. Досега. Люистън - град с репутация на спокойно селище, потъна в шок и ужас. Малко преди 19:00 часа местно време въоръжен мъж открил безразборна стрелба.

"Там имаше едно момиче с още петима души. Всички са застреляни", споделя очевидец.

Първата мишена на стрелеца било заведение. След това открил стрелба в развлекателен център.

"Хората са се скрили под масите, заключвали са вратите. Било е като в американски филм", допълни Симеон Гаспаров, кореспондент на БНТ в САЩ.

Разстоянието между ресторанта и развлекателния център било около 10 минути път с кола.

"Към 6:56 ч. тази вечер тук се случиха няколко инцидента със стрелба с множество жертви. Полицията издирва Робърт Кард. Кард се счита за въоръжен и опасен", коментира Майк Соушук, комисар в отдела по "Обществена безопасност", щата Мейн.

Заради издирването на нападателя град Люистън, в който живеят около 38 000 души, е напълно блокиран.

"Стотици полицейски служители в щата работят, за да открием господин Кард", заяви Майк Соушук.

За Робърт Кард се знае, че е 40-годишен. Инструктор по огнестрелно оръжие. Наскоро обаче е бил изпратен в психиатрично заведение. Не са ясни подробности за заболяването му. Според съобщения в американските медии той чувал гласове и заплашвал да стреля във военна база в Мейн.

От 2006 година в Съединените щати са извършени над 560 масови убийства. Загинали са почти 3000 души. Стрелбата в Мейн обаче е една от най-смъртоносните от 2017 година, когато мъж откри стрелба по време на музикален фестивал в Лас Вегас. Тогава бяха убити около 60 души.

"В Съединените щати проблемите с масовите стрелби не са отдавна, но такова нещо и то в щат като Мейн, не да кажем Чикаго, не в Детройт или на юг, където това е редовно явление, досега беше немислимо. Един много либерален, много спокоен щат. Хората са приятелски настроени, почти не заключват вратите си", каза още Симеон Гаспаров.

С трагедията в Мейн изплува тежката за американците тема за продажбата на оръжие. Усилията за затягане на контрола от години се натъкват на съпротивата на републиканците, които са упорити защитници на конституционното право за носене на оръжие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е задържан за купуване на гласове във Варненско
Мъж е задържан за купуване на гласове във Варненско
Предстои придвижване на военнослужещи и военна техника във връзка с учения
Предстои придвижване на военнослужещи и военна техника във връзка с учения