НОВИНИ

Танкове влязоха в северната част на Ивицата Газа

Били са открити, атакувани и унищожени обекти на Хамас

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:16, 26.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

През изминалата нощ Израел е атакувал Газа с танкове. Унищожени са обекти на Хамас. Според израелското военно радио това е било най-голямото сухопътно навлизане на палестинска територия от началото на ударите. Израелските войници "са напуснали" района след края на операциите. Според ООН никъде в Газа не е сигурно. Посланикът на Израел в организацията отново призова генералния секретар на ООН да подаде оставка.

От военното министерство съобщиха, че рейдовете са част от подготовката на следващия етап от операцията. В телевизионно обръщение израелският премиер потвърди, че Израел подготвя сухопътна операция в Газа.

"Подготвяме се за влизане в Газа. Няма да уточнявам кога, как и колко. Времето на операцията се определя с консенсус от военния кабинет. Заедно с началника на щаба и кабинета работим, за да осигурим идеалните условия за нашите войски за следващите операции", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Всички членове на Хамас са обречени, каза още Нетаняху. По думите му целта е да бъдат унищожени военните и правителствените сили на радикалната групировка. Все по-интензивни стават и въздушните атаки срещу палестинската територия.

"Всичко е разрушено, умират невинни хора, жени, деца! Това е тяхната цел, това е целта на Израел - да избива невинни жени и деца!", коментира Хедер Абу Оде, Хан Юнис.

По данни на ООН горивото в Газа е на привършване. Вече не работят пекарните, а болниците спират да приемат пациенти, с изключените на спешните.

Израел опроверга информацията, че гориво в Газа липсва. Говорител на военните дори посочи къде има складирани бензин и дизел, но добави, че Хамас ги използва само за военни цели.

Междувременно посланикът на Израел в ООН отново призова генералния секретар на организацията да подаде оставка. Гилад Ердан не прие обяснението на Антонио Гутериш, че думите му за атаките на Хамас са били неправилно интерпретирани.

Преди дни пред Съвета за сигурност Гутериш заяви, че недвусмислено осъжда атаките на Хамас, но отбеляза, че те не са се случили във вакуум. Думите му, че нищо не може да оправдае убийствата, извършени от Хамас, но и нищо не може да оправдае колективното наказание срещу палестинския народ, предизвикаха острата реакция на израелския посланик, който обвини генералния секретар на ООН, че подкрепя тероризма и определи поведението му като "позорно".

По темата работиха: Биляна Бонева и Теодора Гатева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алфа Рисърч: Васил Терзиев на балотаж в София, Антон Хекимян и Ваня Григорова в битка за второто място
Алфа Рисърч: Васил Терзиев на балотаж в София, Антон Хекимян и Ваня Григорова в битка за второто място
Шофьор с книжка от две седмици предизвика тежка катастрофа в Пловдив
Шофьор с книжка от две седмици предизвика тежка катастрофа в Пловдив