НОВИНИ

Асен Василев: Данъците и вноските на "Лукойл" за годината са общо 400 млн. лева

Николай Минков
от Николай Минков
14:01, 26.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Данъците и вноските на "Лукойл Нефтохим" за годината са общо 400 млн. лева, заяви финансовият министър Асен Василев. Той опроверга твърденията на рафинерията от вчера, че е вече е платила 600 млн. лева.

След близо седмица на различни изчисления какво дължи "Лукойл" на държавата, днес финансовият министър Асен Василев представи точните сметки:

"Единствените данъци, които е смислено да се гледат е корпоративен данък и солидарната вноска, която е друга форма на корпоративен данък. Ако "Лукойл" изпълнят тези си задължения, очакваме до края на годината да бъдат внесени приблизително около 400 млн. лева, това включва и тези 154 млн., които са внесени".

И посочи сроковете:

"До 31 октомври да бъдат внесени всички невнесени до момента солидарни вноски авансово, след това до 30 ноември трябва да бъде внесена и вноската за ноември, като тези вноски трябва да представляват най-малко 90% от това, което е дължимо в рамките на годината".

Василев поясни, че НАП не е приело коригиращата данъчна декларация на "Лукойл" и опроверга вчерашни твърдения на рафинерията за рекордно внесени данъци и вноски:

"Другото нещо, за което говорят за над 600 млн. данъци, е абсолютно ирелевантно, тъй като това са косвени данъци, които плащаме всички ние през ДДС и т.н. Това, което е релевантно, е колко данък печалба е платен, а това е печалбата, натрупана в компанията."

Асен Василев посочи колко е печалбата за последните 2 години:

"За 2021 година групата е декларирала печалба от 170 млн., за 2022 г. е декларирала печалба от 404 млн."

По повод вчерашното изявление на председателя на енергийната комисия Делян Добрев, че заделените 500 млн. лева за изграждане на нова ядрена мощност в "Козлодуй" трябва да се увеличат на милиард и 600 милиона, Василев обеща нужните средства да бъдат осигурени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сушата разкри древни каменни изображения по долината на река Амазонка
Сушата разкри древни каменни изображения по долината на река Амазонка
Скок на болните от COVID-19 в 16 области в страната
Скок на болните от COVID-19 в 16 области в страната