НОВИНИ

Таксата за руския газ: Президентът сезира КС, управляващите го обвиниха, че защитава чужди интереси

Според президента"Булгартрансгаз" е заплашен от фалит заради мярката

Александър Марков
от Александър Марков
17:44, 26.10.2023 (обновена)
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентът сезира Конституционния съд за таксата върху вноса и транзита на природен газ през България. Според държавния глава необмислените законодателни действия противоречат на Конституцията и европейското право и заплашват "Булгартрансгаз" с фалит. В отговор премиерът Николай Денков коментира, че това действие на президента е против интересите на страната. На свой ред реагира и финансовият министър Асен Василев, който обвини президентът, че не работи за интересите на България, а на "Газпром".

В мотивите си президентът Румен Радев отбелязва, че оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е яснo дали тази вноска представлява данък, такса или мито. Според президента са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива.

"Държавите-членки на ЕС са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между държавите членки, но и за едностранно налагане на „всички такси с равностоен на мито ефект".

"Решението на българския парламент води до неприемлив риск за декапитализация и фалит на структуроопределящо за българската енергетика дружество, каквото е "Булгартрансгаз".

Премиерът Николай Денков отговори, че този ход на президента не защитава българския интерес.

"Аз смятам, че не е правомерно и че не трябваше да го прави. Това е против интересите на България. Може би защитава интереси на други държави - Русия, Унгария, Сърбия, не знам, но това не защитава българските интереси".

Премиерът обясни още, че ЕК е уведомена за всички български действия.

"Изпратена е цялата информация. Аз току-що се видях с комисаря, който отговаря, те казаха, че разглеждат. Ако имат някакви коментари по техническата реализация, ще ги изпратят, но никой не е казал, че тази такса не е правомерна".

Финансовият министър Асен Василев коментира, че сезирането на Конституционния съд от президента няма да спре изпълнението на закона и че такси се събират от 13 октомври, а първите постъпления се очакват от 14 ноември тази година.

"Това, което е учудващо, е, че президентът на републиката не защитава националния интерес. Поне не го защитава така, както аз го разбирам. Националният интерес е интересът на Република България, а не интересът на Руската федерация или на "Газпром". С това си действие президентът на България се обяви като защитник на "Газпром" в разрез с българския национален интерес и с политиката на България и на ЕС така, както тя се провежда от нашето правителство. Това е срам за президентската институция".

Василев обясни, че вече е установен режимът, по който компаниите, ползващи газопреносната ни мрежа, ще доказват дали газът е руски, или не.

"Това, което агенция "Митници" е публикувала като методическо указание, е, че се изисква страната на произход на газа и това да бъде удостоверено със съответния договор".

Ако "Газпром" не изпълни условията на България, страната ни не може да спре транзита на руски газ, обясни Василев, но може да наложи редица обезпечителни мерки, за да събере таксите.

"България има всички инструменти, с които разполагат НАП и "Митници" и който тръгва от налагане на обезпечителни мерки до изземване на съответно авоари, ресурси и т.н."

Василев отново обясни, че таксата няма да оскъпи доставяния газ за трети страни, тъй като именно там са точките на доставки. Що се отнася да възможността Северна Македония да предяви иск срещу нас, Василев обясни, че за да се случи това, трябва да има претърпяна щета от страна на Скопие, а такава няма.

По темата работиха: Александър Марков, Вера Александрова, Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейска операция срещу купуването на гласове в Смолянско
Полицейска операция срещу купуването на гласове в Смолянско
Девет треньори подадоха кандидатури за селекционери на националните отбори по баскетбол при подрастващите
Девет треньори подадоха кандидатури за селекционери на националните отбори по баскетбол при подрастващите