НОВИНИ

Денков: Президентът по никакъв начин не защитава българските интереси

Николай Денков
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:51, 26.10.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

"Не смятам, че е правомерно и не трябваше да го прави" - така премиерът Николай Денков коментира сезирането на Конституционния съд от президента Радев във връзка с таксата за пренос на руски газ през България.

"Действително с този си акт президентът по никакъв начин не защитава българските интереси, дали защитава чужди интереси - нека всеки сам да помисли. Може би защитава интересите на други държави - Русия, Унгария, Сърбия, не знам".

Цялата информация за таксата за пренос на руски газ е изпратена до ЕК и там я разглеждат - никой не е казал, че тя е неправомерна, посочи премиерът.

Очаквано беше, че парламентът ще отхвърли ветото на президента върху Закона за енергетиката, смята Денков. Коментира и кога ще отговори на новите запитвания, които Делян Пеевски отправи към него.

"Ще си действам по правилата. Когато има въпрос, ще отговарям както се изисква, в съответните срокове. Всяка от институциите си има своите задължения, въпросът е никой да не очаква, че ще действаме извън тях. След като има въпрос, ще отговорим, но срокът за отговор не се определя от г-н Пеевски, а от закона - 14 дни".

По повод критиките към външния министър Мария Габриел, че не работи достатъчно по темата Шенген, Денков коментира:

"Смятам, че нейните усилия, моите усилия и тези на другите участници се допълват, всички трябва да се подкрепяме за това да бъдат преодолени препятствията. Както г-н Пеевски има въпроси към мен, така някои други депутати може да имат въпроси към г-жа Габриел".

Очакваме от ЕК да изпрати писмо до Нидерландия с покана за мисия в България във връзка с приемането ни в Шенген, каза още Николай Денков.

"Не разчитаме на тези два дни, за да убедим Нидерландия, че сме подготвени за Шенген, но имаме много съществен напредък по защитата на границата в последните месеци и всичко това се отчита. Дипломацията също трябва да си свърши работата - разчитаме на подкрепата и на другите държави".

Минути след българския премиер коментар пред медиите направи и нидерландският му колега Марк Рюте. Той обясни, че очаква становището на Европейската комисия през декември относно напредъка на България за Шенген.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианската футболна федерация наказа Сандро Тонали за десет месеца заради незаконни залагания
Италианската футболна федерация наказа Сандро Тонали за десет месеца заради незаконни залагания
Пьотр Нестеров е на четвъртфинал на тенис турнир в Кувейт
Пьотр Нестеров е на четвъртфинал на тенис турнир в Кувейт