НОВИНИ

Схемата с фотоволтаиците: Подкупи за становища с невярна информация от Институт "Пушкаров"?

Според свидетели становище с невярно занижена категоризация на земеделска земя е струвало между 3000 и 5000 лв.

Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
15:22, 26.10.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Софийска градска прокуратура разкри подробности по разследването срещу председателя на Селскостопанската академия проф. Марин Банов и заместник-директора на института "Пушкаров" проф. Венета Кръстева.

Според показания на свидетели по разследването в Института по почвознание към Селскостопанската академия е работила корупционна схема за издаването на становища със занижена категоризация на земеделски земи, така че те да могат да се използват за поставянето на фотоволтаични инсталации.

Служител на института е разказал на разследващите, че за становищата с невярна категоризация на земите са получавани между 3000 и 5000 лв. подкуп.

По казуса се работи от 2019 година като първоначално е поет от несъществуващата вече Специализирана прокуратура. Производството се води от СГП от август тази година.

"Най-важното тук е да проверим тези земи, да се вземе проба от тях и наистина да се види дали е възможно земята е била с по-високо качество, а да е обявена за почва с по-ниско качество", изтъкна Илияна Кирилова от СГП.

Междувременно Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за задържане под стража на председателя на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и заместник-директора на института "Пушкаров" проф. Венета Кръстева. На двамата са определени парични гаранции в размер на 30 000 лв. за Банов и 40 000 лв. за Пенкова.

Вижте повече и в репортажа на Тихомир Игнатов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словакия спира военната помощ за Украйна
Словакия спира военната помощ за Украйна
Фермерите ще получат по 0,41 лв. отстъпка от акциза за литър газьол
Фермерите ще получат по 0,41 лв. отстъпка от акциза за литър газьол