НОВИНИ

Сигурността на предстоящия вот е гарантирана, заяви министърът на електронното управление

Машините на практика работят като принтери - отпечатват разписка, на която се вижда гласът на всеки един гласоподавател, подчерта Йоловски

Александър Марков
от Александър Марков
12:42, 27.10.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Сигурността на предстоящия вот е гарантирана, заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Той съобщи, че задачите на Министерството на електронното управление са две.

"Спрямо изборния кодекс министърът на електронното управление и Министерство на електронното управление осигуряват удостоверяването на съответствието на техническите устройства за машинното гласуване с изискванията на Изборния кодекс. Втората задача на Министерството във връзка с изборите е обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден", каза Йоловски.

"На 9-ти октомври чрез жребии за софтуерен генератор са изтеглени серийните номера на машините за гласуване, които ще минат процедура за съответствие. Изтеглени са 8 броя машини. На тегленето на серийните номера са присъствали представители на Института за стандартизация, партии, журналисти. На 13.10. е удостоверена методиката, на 20.10. експерти на ЦИК в присъствието на представител на изпълнителя на обществената поръчка "Сиела Норма" са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на местния вот", каза Йоловски.

"Присъствали са представители на 4 парламентарно представени партии. Генериран е хеш кода, с който се подписва софтуерът. Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване. Трима членове на ЦИК от квотите на различни партии са генерирали кода. Паролите на тримата членове са въведени на място. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, кайто да променя резултатите. Машините вече са разнесени по избирателните секции. След генериране на хеш кода, той е публично показан на медиите. Той е публично наличен", подчерта министърът.

"На 23.10. в присъствието на "Сиела Норма" представителите на партиите и коалициите са получили пълен достъп до изходния код на машините за гласуване. Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции са представили на представителите на партиите основните изводи по процеса по удостоверявате на машините. Присъствалите са получили отговори на въпросите. След приключване на процедурата всички носители на информация са били унищожени.
Тук е мястото да се направи една важно уточнение. Сигурността на вота се гарантира от следното: машините на практика работят като принтери. Те отпечатват разписка, на която се вижда гласът на всеки един гласоподавател. Преди това СИК отчита гласовете на подадените разписки. За пълнота искам да отбележа, че с моя заповед и предвид качествата на моя заместник Михаил Стойнов през септември съм му възложил той да изпълнява всички права на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини. Защото притежава необходимите технически качества и професионални умения, за да извърши задачите."

Министърът съобщи, че заедно със заместник-министър председателя Мария Габриел отиват в Народното събрание, където ще представят информацията на Председателския съвет.

По-рано днес от партия "Има такъв народ" заявиха, че заместник-министър на електронното управление Михаил Стойнов от ПП-ДБ е "свалил кодовете" на машините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови израелски атаки в Газа, по-късно Тел Авив е изтеглил силите си
Нови израелски атаки в Газа, по-късно Тел Авив е изтеглил силите си
Пьотр Нестеров се класира за полуфиналите на турнир по тенис в Ал Захра, Кувейт
Пьотр Нестеров се класира за полуфиналите на турнир по тенис в Ал Захра, Кувейт