НОВИНИ

Машинният вот е опорочен, твърдят 5 партии в парламента (обновена)

Проведе се председателски съвет във връзка със скандал с изтекли кодове на машините за гласуване

Калина Попова
от Калина Попова
13:28, 27.10.2023 (обновена)
8496
Чете се за: 09:57 мин.
Политика
Снимка: БТА
Слушай новината

Два дни преди местните избори се заформи нова политическа буря около машинното гласуване. Пет от шестте парламентарно представени партии твърдят, че машинният вот е опорочен. Очаква се ЦИК да реши дали машинното гласуване в неделя ще бъде отменено.

На обяд стана ясно че на извънреден председателски съвет, на който са присъствали ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" е представен доклад на ДАНС, според който зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, е копирал изходящите (хеш) кодове на машините за гласуване.

Новината беше съобщена от “Има такъв народ” в кулоарите на Народното събрание.

Твърденията

Тошко Йорданов от ИТН разказа, че на 25 октомври заместник-министърът на електронното управление е заснел кодовете от машините. По думите му освен доклад, ДАНС са предоставили и записи от охранителни камери, на които това се вижда.

"ПП-ДБ фалшифицират изборите, крадат машини. Има запис от охранителни камери. Има доклад на ДАНС, изпратен до Народното събрание, президента и Министерския съвет", заяви Йорданов.

Малко по-късно същото беше потвърдено и от Делян Пеевски от ДПС, който настоя заместник-министър Стойнов да бъде освободен, а премиерът Денков да поеме отговорност за скандала.

"Има такъв народ" и Пеевски заявиха, че машинно гласуване в неделя не трябва да има.

Реакциите

Министърът на електронното управление Александър Йоловски даде брифинг в Министерския съвет, на който заяви, че:

  • на 9 октомври четири парламентарно представени партии и журналисти са присъствали на генерирането на серийните номера на машините.
  • на 20 октомври трима членове от ЦИК от квотите на различните партии, в присъствието на представител на изпълнителя на обществената поръчка "Сиела Норма", са генерирали кодовете за машините и са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера.
  • на 23 октомври всички партии са получили достъп до генерирания изходен (хеш) код на машините.
  • Йоловски заяви, че всички носители на информация са били унищожени след срещата.

"Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласуване. Трима членове на ЦИК от квотите на различни партии са генерирали кода. Паролите на тримата членове са въведени на място. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер, който да променя резултатите. Машините вече са разнесени по избирателните секции. След генериране на хеш кода, той е публично показан на медиите. Той е публично наличен", подчерта министърът.

Йоловски беше категоричен, че сигурността на предстоящите избори е гарантирана.

От "Възраждане" поискаха оставката на кабинета, а според Костадин Костадинов премиерът Николай Денков трябва подаде оставка незабавно заради "пробива в националната сигурност, извършен от негов служител и то високопоставен".

Десислава Атанасова от ГЕРБ съобщи, че от 13 часа на втори председателски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и представители на ЦИК ще представят информация по случая.

"Председателят на парламента е уведомен от ДАНС, че заместник-министър от Министерството на електронното управление е извършвал заснемане на процеса по генериране на код с телефона си, след като този процес два дни преди това е завършил", отбеляза Атанасова.

Твърдения за оказан натиск

В последвало изявление от парламента Тошко Йорданов съобщи, че представители на ЦИК също са присъствали на представянето на доклада, а заместник-министър Стойнов е отишъл на разпит в ДАНС, където разказал, че бил подложен на натиск от Кирил Петков и бившия министър на електронното управление Божидар Божанов да сключи договор с конкретна фирма за информационна сигурност на стойност 640 млн. лв.

"Опорочен е изборният процес, опорочена е сертификацията на машините, по закон ЦИК трябва да ги спре и ще ги спре, защото процесът по сертифицирането не е приключил. Бих искал да се обърна към главния проукрор - да започне следствие срещу Кирил Петков и Божидар Божанов за оказване на натиск върху представител на изпълнителната власт за корупционни схеми".

На въпрос как си обяснява отсъствието на ПП-ДБ от въпросния председателски съвет, Йорданов заяви: "при положение, че те фалшифицират избори, изнесли са кодовете, оказват натиск за пари - къде? Кирил Петков и Асен Василев да дойдат тука? Че това са престъпници".

Последва и реакция от БСП - Корнелия Нинова заяви, че скандалът е затвърдил съмненията им, че изборите могат да се манипулиран чрез машините:

"Имаме информация и съмнения, че нашият резултат от последния вот е повлиян точно от машините. Когато предложихме смесеното гласуване, всички ни се нахвърлиха, спомняте си целия жълтаж за хартиената коалиция, но времето като най-добър приятел на политика показа, че съмненията ни са имали основания".

Отговорът на ПП-ДБ

На брифинг в централата си от "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха, че целият скандал с машините е измислен от ГЕРБ и ДПС, защото знаят, че ще загубят на изборите.

"Всичко тръгва от някаква митична справка на ДАНС, която е подписана от заместник-председателя на ДАНС. В по-спокойна обстановка след изборите ще трябва чрез парламентарен контрол да установим какво съдържа тази справка", каза Атанас Атанасов.

Кирил Петков заяви, че не се страхуват от хартиения вот:

"Очаквах предизборни циркове, но това надмина всичките ми очаквания. То не бяха "Лукойл", вето, 73 стотинки, изведнъж включиха кодове, машини. Ние знаем, че те губят изборите в София и знаем, че вероятно ГЕРБ може да са трета политическа сила в София.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов заяви, че хеш кодовете не отчитат резултата от вота на гласоподавателя.

"Машините всъщност са принтери и кодът не отчита резултата. Това е нещо, което трябва да подчертаем ясно. Не може да се твърди за каквито и да е манипулации, накрая хората броят това, което е излязло от машината. Искам да разсея някои спекулации и съмнения. Всичко, което има в Министерството на електронното управление и е предоставено за удостоверяване на тези машини беше показано официално на партиите и коалициите, които имаха желание да участват в процедурата.

Как ще се гласува в неделя?

Очаква се ЦИК да се събере извънредно да реши дали да отмени машинното гласуване. На брифинг днес говорителят и зам.-председател на комисията Росица Матева заяви, че ключът, с който се подписва софтуерът на машините, се държи от трима членове на ЦИК, които притежават по една трета от паролата.

"Всеки от тях набира свой код, който знае само той и това е една трета част от цялата парола. Паролата се състои от три части, които се набират от трима различни членове на Централната избирателна комисия. Искам да обърна внимание, че ние сме независим държавен орган, независимо че сме назначени по предложение на партии и коалиции".

По думите на Тошко Йорданов от по-рано днес вотът в неделя може да бъде обезпечен изцяло с хартиени бюлетини, тъй като законът предвиждал да има достатъчно, в случай че машините се развалят.

Вижте политическите реакции в Народното събрание и правителството:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима фенове са арестувани преди двубоя между Рома и Славия Прага снощи в италианската столица
Четирима фенове са арестувани преди двубоя между Рома и Славия Прага снощи в италианската столица
Съпруг на съдийка от Районния съд в Нова Загора е бил убит
Съпруг на съдийка от Районния съд в Нова Загора е бил убит