НОВИНИ

Центърът на конфликта в Близкия изток се измества - напрежение между Иран и САЩ

Американските въоръжени сили нанесоха удари в Сирия срещу бази на свързани с Иран групировки

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:21, 27.10.2023
Чете се за: 05:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израелската пехота е атакувала цели на Хамас в Газа тази нощ, след което е напуснала палестинската територия. Успоредно са били бомбардирани обекти на групировката в цялата ивица, съобщи израелската армия.

На фона на продължаващия конфликт там расте напрежението между Съединените щати и Иран. Американските въоръжени сили нанесоха удари в Сирия срещу бази на свързани с Иран групировки. Те са в отговор на атаките с дронове и ракети срещу американски бази и персонал в региона, започнали в началото на миналата седмица.

Американски въздушни удари рано тази сутрин в Източна Сирия по две цели, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран.

"Прецизните удари за самоотбрана са в отговор на поредица от продължаващи и предимно неуспешни нападения срещу американски военни в Ирак и Сирия от подкрепяни от Иран групировки", заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

По данни на Пентагона от 17 октомври е имало най-малко 12 такива нападения. При две от тях са били ранени 21 американски служители. Вашингтон изпраща към Близкия изток допълнителни сили.

"Като част от усилията ни за възпиране на по-широк конфликт и укрепване на способностите ни за защита близо 900 войници са били разположени или са в процес на разполагане", допълни бригаден генерал Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

В предаването "Светът и ние" анализаторът Руслан Трад посочи, че ударите са в контекста на по-голям конфликт, който се развива покрай фронта Израел - Хамас.

"Става дума за една постоянна ескалация в по-широкия регион на Близкия изток и части от Африка, като следствие на конфликта между Хамас и Израел. През последните две седмици ирански милиции, т.е. въоръжени групи, подкрепени директно от Иран, прехвърлят сили от Ирак към Сирия и постепенно имаше все повече сигнали за възможна атака срещу американски позиции в района на Сирия и Ирак. В Сирия и Ирак действа коалиционна сила, която се води от САЩ срещу "Ислямска държава". Има придвижване като цяло на западна военна техника в района на източната част на Средиземно море. Включително от Франция има морска военна техника, която пътува към Израел. И виждаме една много по-широка ескалация", коментира Руслан Трад, постоянен сътрудник в DFRLab към Атлантическия съвет във Вашингтон.

Президентът Джо Байдън е отправил директно послание към иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей да не се предприемат нападения срещу американски военнослужещи в Близкия изток, потвърдиха от Белия дом.

Пред Общото събрание на ООН иранският външен министър предупреди Вашингтон, че няма да бъде пощаден, ако не спрат действията на Израел срещу Хамас.

"Казвам откровено на американските държавници, които в момента управляват геноцида в Палестина, че не приветстваме разрастването на войната в региона. Но ако геноцидът в Газа продължи те няма да бъдат пощадени от този огън", заяви Хосейн Амир Абдолахиан, министър на външните работи на Иран.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия няма притеснения за базата си в Сирия.

"По отношение на ударите войната между палестинците и Израел провокира напрежение в по-широк контекст в региона", подчерта Дмитрий Песков.

Международните наблюдатели свързват конфликтите в Газа и Украйна, защото са инициирани или подпомагани от едни и същи международни играчи.

"В случая с Близкия изток имаме изключително силни сигнали, че конфликтът няма да спре, дори израелската армия да влезе в Ивицата Газа, да унищожи инфраструктурата, свързана с Хамас. Не на последно място, защото самите Хамас разполагат с много по-широка мрежа, отколкото в Ивицата Газа. И все пак трябва да припомним, че Хамас са само част от сили в района, които са на подчинение на много по-големи играчи като Иран", каза още Руслан Трад.

Той коментира още, че Иран опитва да подпомогне Хамас с военна сила, отделно в Сирия режимът на Башар Асад също участва в преноса и подпомагането на тези милиции с военна техника и казарми за настаняване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът Марица Пловдив постигна нова победа в Националната волейболна лига за жени
Шампионът Марица Пловдив постигна нова победа в Националната волейболна лига за жени
Академик Пловдив надигра Дунав Русе за първи успех в българския баскетболен елит при жените
Академик Пловдив надигра Дунав Русе за първи успех в българския баскетболен елит при жените