НОВИНИ

Само два дни преди местните избори - какво взриви напрежението около машинното гласуване

Според всички партии в парламента, без ПП-ДБ, машинният вот е опорочен

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
21:57, 27.10.2023 (обновена)
Чете се за: 08:22 мин.
Политика
Снимка: БТА
Слушай новината

Два дни преди местните избори се заформи нова политическа буря около машинното гласуване. Скандалът беше предизвикан от доклад на ДАНС, внесен в Народното събрание. Информацията "за" и "от" доклада съобщиха депутати. Според тях заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е копирал изходящите кодове на машините за гласуване.

Така според всички партии в парламента, без ПП-ДБ, машинният вот е опорочен. Министърът на електронното управление опроверга твърденията им и увери, че сигурността на изборите в неделя е гарантирана.

От ПП-ДБ заявиха, че ГЕРБ и ДПС са измислили фалшива новина. А от "Възраждане" и ИТН заговориха за опит за държавен преврат. Наложи се ЦИК да заседава по въпроса да има или не машинно гласуване на 29 октомври.

Скандализирани от информацията от ДАНС, която научили на Председателски съвет, ИТН съобщиха на журналистите първи.

"На тези избори не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани. И този Стойнов трябва да бъде арестуван, трябва прокуратурата да се задейства, защото е извършен държавен преврат на два пъти на избори с машини", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

От ГЕРБ-СДС определиха случилото се като скандално и поискаха ПП-ДБ да се разграничи от действията на заместник-министъра.

"Ако до момента ДАНС не е сезирала прокуратурата, то това трябва по най-бързия начин да се случи, защото ние сме само на часове от началото на изборния процес. Това означава, че всеки, който има смисъл да обжалва евентуални резултати от изборите, би го направил. Ако се гласува с тези машини, ние в момента не знаем в колко машини е налят софтуерът, дали е разпространен в цялата страна. Това е изключително скандално", допълни Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Първо, още днес Михаил Стойнов трябва да бъде арестуван. Второ, трябва веднага да излезе решение на ЦИК, с което да се обяви машинното гласуване за невъзможно, което Изборния кодекс го дава като възможност, тъй като случва се машина да се развали и се минава на хартиен вот. Машините се компрометираха с този доклад на ДАНС. И трето, правителството на Денков трябва да подаде оставка незабавно заради пробив в националната сигурност, извършен от негов служител и то високопоставен", добави лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Това е нечувано в българската история, което се случва. Изборите, ако не се намери решение да няма машини, ще бъдат напълно опорочени. И трябва да бъдат касирани навсякъде. Това, с което ни запозна председателят на Народното събрание, е как един заместник-министър си е заснел целия процес на сорс кода, сега някой има двата кода и може да направи една голяма ала-бала в държавата. Очакваме от ПП веднага да се разграничат от този заместник-министър и премиерът веднага да го освободи не само него, но и министъра. Някой иска да открадне изборите в България", заяви Делян Пеевски, съпредседател на ПГ на ДПС.

След тези коментари последва нов Председателски съвет с ЦИК, вицепремиера Мария Габриел и министъра на електронното управление.

"Това, което разбрахме, хвърля подозрения върху честността и прозрачността на избора, на което ние държим. Очаква се ЦИК да вземе своето решение как да се действа от тук нататък, но за нас версии за отлагане на избори, преместване на дати и т.н. не са приемливи", подчерта председателят на БСП Корнелия Нинова.

След срещата от ИТН заявиха, че ресорният министър е разказал, че е бил притискан.

"Аз бих искал да се бърна през камерите към главния прокурор да започне следствие към Кирил Петков и Божидар Божанов за оказване на натиск върху представител на изпълнителната власт", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Лидерът на ГЕРБ коментира по-късно извън парламента.

"Как щяхте вие да коментирате, ако Томислав Дончев го бяха сварили да документира кодовете и да си ги сваля на флашка. Към демократичните медии се обръщам. Как щяха да коментират скандала, ако беше Томислав Дончев този, който отговаря за изборите, и си снима с телефон, качва си на флашка. Това ми разказват колеги", заяви Бойко Борисов.

От ПП-ДБ, чието управление беше атакувано от всички днес, не дойдоха в парламента, предпочетоха да говорят в партийната централа. Определиха всичко като панически последен ден от кампанията.

"Очаквах предизборни циркове днес, но това надмина всичките ми очаквания - то не бяха "Лукойл", вето, 73 стотинки, левче, изведнъж включиха кодове, машини. Ние знаем, че те губят изборите в София и знаем, че вероятно ГЕРБ може да са трета политическа сила в София. Това е нещо много различно като политическа ситуация и се чудят какво да измислят. Затова цял ден не им се връзваме на всичките номера, които правят", допълни Кирил Петков.

"ГЕРБ губят изборите в София и в други големи български общини и заедно с ДПС измислиха тази фалшива новина с манипулациите за машините на гласуване. Всичко тръгва от някаква митична справка на ДАНС, която е подписана от заместник-председателя на ДАНС. В по-спокойна обстановка след изборите ще трябва чрез парламентарен контрол да установим какво съдържа тази справка, къде е председателят и т.н. Най-добре е ДАНС да не се занимават с избори", коментира Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

"Наблюдаваме един панически последен ден от кампанията. Самият факт, че Председателският съвет на Народното събрание извън всякакви свои правомощия се използва като следствен орган, който не е ясно разследване ли прави, избори ли организира, какво общо има Председателският съвет. Ясно се вижда, че се прави опит да се експлоатира поредната конспиративна теория, флашки, изтекли кодове и т.н., всички тези втръснали ни до безумие неграмотности се рециклират", каза още Христо Иванов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

ПП-ДБ изразиха увереност, че и след изборите управлението ще изглежда по същия начин и ще бъде принципно.

Вижте още в прякото включване на Десислава Маркова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Установиха огнище на птичи грип във ферма и в хасковско село
Установиха огнище на птичи грип във ферма и в хасковско село
Камен Златков сложи край на състезателната си кариера
Камен Златков сложи край на състезателната си кариера