НОВИНИ

Заместник-министърът на електронното управление: Издадено е решение за удостоверяване на машините

Направени са всички възможни тестове, допълни Михаил Стойнов

bnt avatar logo
от БНТ
22:20, 27.10.2023 (обновена)
5324
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Издадено е решение за удостоверяване на машините. Решението е изпратено на Централната избирателна комисия. Направени са всички възможни тестове. Не са направени констатации, с които да имаме каквито и да било съмнения, че тези машини не отговарят на условията и че с тях не може да бъде гласувано правомерно", заяви заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов.

По думите му не е открита нито една причина да не бъдат сертифицирани машините за електронно гласуване.

"Аз нося персонална отговорност за извършения процес. Заявявам ясно и отговорно, че не съм нито аз, нито експертите, намерили нито една причина, поради която да не бъдат удостоверени машините за гласуване. Не съм запознат с доклада на ДАНС, нека да приключат проверките и тогава ще коментирам", допълни Михаил Стойнов.

Той подчерта, че машините са годни за гласуване.

"По време на проверките има множество доклади, протоколи, направени са множество скрийншоти. Процесът е повтарян множество пъти от различни експерти и това е документирано. Нямам никакво основание да саботирам процеса, нека да бъдат назначени необходимите проверки, всеки ще си понесе отговорността. Машините не броят, а отпечатват, машините не позволяват недействителни бюлетини", каза още Михаил Стойнов.

Снимки: БТА

"Защитената среда е под постоянно видеонаблюдение на всички действия и на всички хора, има и панорамни записи, има надлежно документирани доказателства, заместник-министърът осъществява контрола. Редица служители на Министерството на електронното управление дадохме обяснения и показания през съответните служби. На нито един от нас не са повдигнати каквито и да е обвинения. Няма сваляне на данни. Информационните активи, които са ни предоставени, са на технически носители, те не излизат от залата на удостоверяване. Тези машини могат да бъдат използвани в изборния процес", отбеляза Ангел Петров, главен секретар на министерството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словения ще удължи с 20 дни мерките за граничен контрол с Хърватия и Унгария
Словения ще удължи с 20 дни мерките за граничен контрол с Хърватия и Унгария
Съдът в Дупница наложи постоянен арест на прокурорския син заради заплахи към бившата му приятелка
Съдът в Дупница наложи постоянен арест на прокурорския син заради заплахи към бившата му приятелка