НОВИНИ

Кой е задържаният за призиви за военни действия и проповядване на джихад?

Според познати на 50-годишния Бахшат той е с палестински произход и е имал психични проблеми

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:18, 27.10.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Общество
Слушай новината

Няма данни арестуваният у нас за пропагандиране на призиви за джихад и масови нападения да е имал съучастници, съобщиха от полицията. Според познати на 50-годишния Бахшат той е с палестински произход и е имал психични проблеми.

Никой от хората, с които разговаряхме днес, не е чувал или виждал такива видеа. Те определят мъжа като неагресивен, но като човек, който е бил наркозависим, а впоследствие отключил психични отклонения. Всичко това ескалирало около обострянето на конфликта в Газа.

Според полицията обаче мъжът е имал боен опит и е участвал във военни действия. От дома му са иззети знаме на Ислямска държава, хладно оръжие, както и телефон, с който е разпространен клипът.

50-годишният Бахшат живее в столичния квартал "Люлин". Съседите му са изненадани от ареста.

"Той не е агресивен, говорили сме си няколко пъти с него като комшии. Изглежда добър човек, просто най-вероятно от някакво влияние, въздействие на опиати и не е добре", заяви Даниел.

Според запознати мъжът е от палестински произход. Дошъл в България преди около 20 години. Има три деца, две от които студенти. Напоследък обаче не бил добре.

"Той е първо психически болен. Няколко пъти е бил в болница. Преди няколко години е бил наркозависим. Според мен този човек е за болница, а не за арестуване", допълни Ибрахим Халед, председател на Арабски комитет за интегриране в България.

Познатите на Бахшат смятат, че състоянието му се обострило след последните събития в Газа.

"Той самият и баща му е бежанец в Ливан, после идва тук. Да живееш като бежанец целия живот, да не ти признават нищо, да бъде извън всякакви граници. Тежко е това, което го изживяваме, непрекъснато кланета, непрекъснато войни", коментира Ибрахим Халед.

"Знаем, че са палестински граждани, говорили сме за война, дори в тона му не съм усетил да има вид агресия", сподели Даниел, съсед.

През 2017 г. мъжът е заловен да превозва шестима нелегални мигранти. Тогава предложил 200 евро подкуп на полицаите. Осъден е условно и след това реабилитиран. Според полицията в разпространен от него клип мъжът призовавал към масови нападения срещу израелски, американски и военни обекти.

"На този етап нямаме данни за негови съучастници. Той е привлечен в качеството му на обвиняем и е задържан под стража", каза още Живко Коцев, главен секретар на МВР.

Повдигнатото обвинение е за пропагандиране на военни действия, за което законът предвижда до 8 години затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор на България по минифутбол победи Черна гора на световното първенство
Националният отбор на България по минифутбол победи Черна гора на световното първенство
Протест в Нова Загора срещу убийството на 52-годишен мъж
Протест в Нова Загора срещу убийството на 52-годишен мъж