НОВИНИ

Бомбардировки в Газа, Израел разшири наземните си операции

Войниците са влезли с изтребители и дронове

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:13, 27.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Тази вечер Газа беше подложена на интензивни бомбардировки на фона на изявлението на израелската армия за разширяване на наземните ѝ операции. Това обаче не означава начало на сухопътна офанзива, уточниха израелските военни.

Хамас обяви, че анклавът е атакуван по суша, въздух и вода и призова светът да реагира незабавно, за да спре ударите на еврейската държава. Според вестник "Вашингтон пост" президентът Джо Байдън е призовал Израел да се откаже от мащабна наземна операция и да се съсредоточи върху ограничени операции на авиацията и специалните части. Общото събрание на ООН призова към хуманитарно примирие.

Тази вечер в Газа избухнаха мощни експлозии, бомбардировките са по-силни от обичайното. В същото време израелските въоръжени сили обявиха, че увеличават мащаба на сухопътните операции в анклава.

"През последните часове засилихме атаките в Газа. Военновъздушните сили нанесоха обширни удари по тунели и друга терористична инфраструктура. В допълнение към атаките, извършени през последните няколко дни, тази вечер сухопътните сили разширяват своите операции", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Тел Авив отново призова палестинците в град Газа да се преместят на юг в ивицата за тяхна безопасност. Представител на палестинския Червен полумесец съобщи, че секторът е напълно отрязан от външния свят. Бойците в Газа отговориха на тежките обстрели с ракетни нападения срещу израелска територия, но и отправиха призив за помощ към света.

Преди това през деня израелските сили нахлуха в централната част на ивицата с изтребители и дронове. Ликвидирани са редица мишени на Хамас, включително бойци на терористичната групировка и командни центрове, както и стартови площадки за изстрелване на противотанкови ракети.

В същото време ракета порази жилищен блок в Тел Авив.

"Четирима души бяха ранени, двама от които със средна степен на нараняване, двама с лека. Нямаме жертви, защото хората са действали според инструкциите", каза още Дани Гева, командване на Тел Авив.

Хамас не може да освободи заложници, докато не бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня, заяви представител на делегацията на групировката в Москва.

Според телевизия Ал Арабия Израел е предложил такова примирие с връщане на телата на загиналите, но предложението е било отхвърлено от терористичната групировка. Това е станало по време на непреки преговори между двете страни с посредничеството на Египет и Катар. Над 7000 са вече загиналите палестинци от началото на войната на 7 октомври.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаела Маевска вече не е помощник-треньор на ансамбъла по художествена гимнастика
Михаела Маевска вече не е помощник-треньор на ансамбъла по художествена гимнастика
Берое наказа грешките на Левски и победи "сините" в Стара Загора
Берое наказа грешките на Левски и победи "сините" в Стара Загора