НОВИНИ

Вътрешният министър направи кадрови промени в ОДМВР-Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 20.05.2021
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков направи кадрови промени в състава на Областната дирекция на МВР-Пловдив.

"Деморализацията в полицията, която виждаме тук в Пловдив, започва от високите етажи и слиза надолу". Това свое лично мнение изрази служебният вътрешен министър Бойко Рашков след срещата си с ръководния състав на дирекцията в Пловдив.

За заместник-директор вече е назначен досегашният шеф на 1-во Районно Петър Тодоров, защото комисар Йордан Рогачев е в болница и в болнични. Досегашният заместник на Рогачев е преместен в районното в Раковски.

На задържаните полицаи са повдигнати обвинения и те ще останат в ареста за още 72 часа. Министър Рашков похвали добрата работа между разследващите полицаи и Окръжната прокуратура в Пловдив, която доведе до арестите на корумпираните полицаи. Рашков отново повтори, че тези масови задържания на служители на МВР в Пловдив са "петно върху местната дирекция".

Задържаните полицейски служители в Пловдив остават в ареста за 72 часа (ОБЗОР)

"Ръководството на министерството оценява случилото се като удар към МВР, което се отразява на имиджа на всички служители. Това е резултат от упорита и успешна издирвателна операция. Няма престъпност с или без пагони, в конкретния случай тя е от престъпници с пагони и без пагони, не сме сигурни какъв е мащабът, защото сме в първите дни на разследването, поздравявам колегите. Чудя се кое доведе до това в службите на МВР да се появи престъпност. Има деморализация в структурите отгоре до долу и това ще стигне до служителите, когато виждаме кюлчета злато за лека нощ, това се отразява и на морала на кадровия служител на МВР. Г-н Петър Тодоров има 30-годишен опит и на него възлагаме ръководството", заяви Бойко Рашков.

В телефонно интервю за БНТ Йордан Рогачев каза, че е в болница и още в четвъртък е уведомил своя заместник, както и кадровика си. От пресцентъра на МВР обявиха, че въпреки масовите арести в 3-то Районно там всички продължават да работят, така че да не се засяга безопасността на гражданите, кадрово е обезпечено районното управление.

Относно информацията, която генерал Атанас Атанасов, съпредседател на"Демократична България", изнесе за 32-ма души, политици, подслушвани от службите от началото на годината, министър Рашков коментира, че няма информация по този казус, но призова Националното бюро за контрол на СРС да се самосезира по случая.

"Това, което се случи в Пловдив, е замислена акция, която да отклони вниманието на вътрешния министър от безобразията, вършени от "Вътрешна сигурност". Затова ние от "Демократична България" оповестихме тези данни за подслушване и следене на политици по време на предизборната кампания. Притесняваме се, че там тече процес по заличаване на следи. Очакваме от служебното правителство да предприеме всички действия, за да оповестят данните публично, за да може българската общественост да е наясно с какви методи и средства Борисов е крепял властта си" , заяви ген. Атанас Атанасов.

"Този въпрос не е елементарен, защото има служба, която държавата е създала и която трябва веднага да се задейства и да извършва проверките. Мога да проверя, това е служба, която е в МВР, която има такива сведения, но напомням, обърнете се към тази служба, тя се нарича Национално бюро за контрол на СРС, да бъдат така добри тези членове на тази служба да се сезират от публикацията днес и да не се счита, че министърът ще върши тяхната работа", каза Бойко Рашков и подчерта, че предстоят още рокади в системата на МВР.

Бойко Рашков: За чистка и дума не може да става

Вчера Бойко Рашков също беше в Пловдив, за да обсъди с ръководството на Областната дирекция в града промени в кадровия състав, където е необходимо.

В града се проведе акция срещу корумпирани полицаи, при която бяха задържани 12 души, включително шефът на 3-то РПУ.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бербатов се срещна с пловдивските фенове и клубовете от региона
Бербатов се срещна с пловдивските фенове и клубовете от региона
Тази вечер: Волейболистките ни ще разберат съперничките си на ЕвроВолей 2021
Тази вечер: Волейболистките ни ще разберат съперничките си на ЕвроВолей 2021