НОВИНИ

Задържаните полицейски служители в Пловдив остават в ареста за 72 часа (ОБЗОР)

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 20.05.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Рокади в ръководството на регионалната дирекция на МВР-Пловдив, след арестите на 7 полицаи от Трето РПУ. Смяната на ръководството беше оповестена лично от служебния министър Бойко Рашков. Случилото се в Пловдив е удар върху авторитета на МВР, категоричен е той.

Задържаните полицейски служители ще останат в ареста за 72 часа. Разследващите не дават подробности за престъпленията, в които са обвинени, тъй като работата и на Окръжната прокуратура и на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР все още продължава.

"Няма престъпност с или без пагони, има престъпност. В конкретния случай тя е от престъпници с пагони и от престъпници без пагони. Още не сме сигурни какъв е мащабът, защото сме още в първите дни, в първите часове на разследването, което се провежда доста активно в Окръжната прокуратура на Пловдив", заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

За момента начело на полицията в Пловдив застава Петър Тодоров - началник на Първо районно управление, а съдбата на досегашния директор на полицията - старши комисар Йордан Рогачев, ще стане ясна след като болничният му изтече.

Полицаите в Пловдив арестувани заради корупция и чадър над престъпни групи (ОБЗОР)

Пред журналисти служебният вътрешен министър попита защо се е стигнало дотам в МВР да се появи групова престъпност. И сам даде отговор на този въпрос.

"Тогава, когато има деморализация отгоре надолу, тя ще стигне и до редовите служители на МВР. Когато виждаме някъде, в някои помещения и мебели кюлчета със злато и милиони левове, просто хей така като за лека нощ и когато всеки разумен български гражданин разбира, че такива имущества, такива средства, са невъзможни, дори да заемеш длъжността председател на Министерския съвет, това неминуемо се отразява и на морала на обикновения, редови служител на МВР", допълни Бойко Рашков.

По-рано днес съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов изнесе информация в медиите, че повече от 30 политици от новите парламентарно представени формации, са били подслушвани от началото на тази година и част от тези СРС-та се унищожават. И призова служебният вътрешен министър да направи проверка по случая.

"Според мен това, което се случи в Пловдив, беше замислена акция, която да отклони вниманието на вътрешния министър от безобразията, които са вършени от "Вътрешна сигурност", затова ние от "Демократична България" оповестихме тези данни за подслушване и следене на политици по време на предизборната кампания", обяви ген. Атанас Атанасов.

"Има една служба, която държавата е създала и която трябва веднага да се задейства и да извърши необходимите проверки, обърнете се към тази служба - тя се нарича Национално бюро за контрол върху разузнавателните средства, да бъдат така добри да се самосезират. Аз нямам такава информация, това прочетох днес от медиите", каза още Бойко Рашков.

Бойко Рашков не скри, че в следващите дни предстоят още рокади в МВР. В регионалните дирекции на полицията в страната в момента се съхраняват близо 90 машини за гласуване, като не е ясно защо са останали там. Следващата седмица те ще бъдат прибрани в София, ще бъдат проверени и ще се включат в изборния процес само, ако има експертно становище, че не могат да бъдат използвани за манипулации на вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисарят по разширяването пристига в България (ОБЗОР)
Еврокомисарят по разширяването пристига в България (ОБЗОР)
Евроинституциите постигнаха съгласие за цифровия COVID сертификат
Евроинституциите постигнаха съгласие за цифровия COVID сертификат