НОВИНИ

Евроинституциите постигнаха съгласие за цифровия COVID сертификат

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:25, 20.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейският парламент, Европейската комисия и държавите членки постигнаха съгласие за въвеждането на дигитален COVID-19 сертификат в Европейския съюз.

Това означава, че през летния сезон гражданите на страните от ЕС ще разполагат унифициран общоевропейски дигитален документ, който ще улесни пътуванията. Той ще съдържа информация за това дали дадено лице е ваксинирано или има актуален негативен пи си ар тест, направен през последните 72 часа или има антитела вследствие на прекаран COVID-19.

Европейската комисия ще осигури 100 милиона евро, които ще бъдат предназначени за закупуване на тестове. Цената на тестовете беше един от спорните моменти в преговорите между институциите. Европарламентът настояваше пи си ар тестовете също да бъдат безплатни, както са и ваксините, но държавите членки настояха сами да решат за цената на тестовете.

Сертификатът ще бъде достъпен в цифров или хартиен формат и ще важи 12 месеца. Удостоверението няма да бъде предварително условие за свободно движение и няма да се счита за документ за пътуване.

СЗО: Одобрените ваксини действат и срещу новите варианти на COVID-19

Държавите членки не следва да налагат допълнителни ограничения за пътуване, като карантина, самоизолация или изследване, „освен ако ограниченията не са необходими и пропорционални за опазване на общественото здраве“ в отговор на пандемията от COVID, като вземат предвид и наличните научни данни, „включително епидемиологичните данни, публикувани от Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC)“. Останалите държави членки и Комисията следва да бъдат уведомени за тези мерки най-късно 48 часа предварително.

Държавите членки трябва да приемат удостоверенията за ваксинация, издадени в други държави членки, на лица, имунизирани с ваксина, разрешена за употреба в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (понастоящем "Пфайзер-Байонтек", "Модерна", "Астра Зенека" и "Янсен"). Държавите членки ще решават дали да приемат удостоверения за ваксинация издадени в други държави членки в съответствие с националните процедури за спешно разрешаване или за ваксини, изброени от Световната здравна организация за спешна употреба.

Удостоверенията, както и автентичността на електронните печати в документа, ще бъдат проверявани, за да се предотвратят измами и фалшифициране. Личните данни, получени от удостоверенията, не могат да се съхраняват в приемащите държавите членки и няма да има централна база данни, създадена на равнище ЕС. Списъкът на субектите, които ще обработват и получават данни, ще бъде публичен, така че гражданите да могат да упражняват правата си за защита на данните съгласно Общия регламент относно защитата на данните.

Договореният текст ще бъде представен за одобрение в комисията на ЕП по граждански свободи на 26 май и на пленарното заседание през юни (7 - 10 юни 2021 г.), както и в Съвета на ЕС.

Темпът на ваксинация у нас. Близо ли сме до колективен имунитет?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаните полицейски служители в Пловдив остават в ареста за 72 часа (ОБЗОР)
Задържаните полицейски служители в Пловдив остават в ареста за 72 часа (ОБЗОР)
Служебният министър на туризма се надява да привлечем двойно повече туристи това лято
Служебният министър на туризма се надява да привлечем двойно повече туристи това лято