НОВИНИ

Темпът на ваксинация у нас. Близо ли сме до колективен имунитет?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:17, 19.05.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Още
Слушай новината

Увеличава ли се темпът на ваксинацията у нас? Анализ, който екипът на "По света и у нас" направи на данните от Информационния портал, показва - не. Първа доза през месец май са си поставили по-малко хора, отколкото за същия период през април. Така се оказва, че свободният избор на ваксини, който толкова чакахме, не привлича повече желаещи.

38117 ваксинирани за един ден - 8 май. Това е най-високият брой поставени дози, обявен досега от здравните власти.

Звучи внушително, но какво се крие зад това число - всъщност първи дози през този ден са едва малко над 8000. 22% от поставените дози за деня. Останалите 78% поставени ваксини са втора доза.

И това не е изключение, а тенденция. Едва една трета от всички поставени ваксини през месец май са първа доза - тоест хора, които реално увеличават броя на имунизираните.

"За съжаление, привидно се създава една илюзия, че върви доста добре ваксинацията. Но това не е така. Това е много притеснително, защото ние нарастваме с много бавни темпове на нови хора, които получават дози. В момента малко над 700 000 души са получили поне една доза. Това са ваксинираните лица в България", коментира анализаторът Петър Велков.

На тази графика се виждат поставените първи дози по дни за последните 4 месеца. Най-силен интерес към имунизацията е имало през февруари - все още не може да достигнем пиковите стойности от тогава.

Но и тогава рекордът за ваксинирани с първа доза е под 18 000 души.

Ако сравним поставените първи дози за първите 19 дни на март, април и май, се вижда, че този месец има с 20 000 дози по-малко в сравнение с април и само с малко над 7000 повече от март - но тогава зелен коридор е имало едва три дни, а "Астра Зенека" бе спряна за употреба за седмица.

"С този темп на ваксинация до края на лятото не можем да стигнем колективния имунитет. Трябва драстично да повишим темповете на ваксинация на ден на хора, които си поставят първа доза, за да можем да достигнем този колективен имунитет", каза Велков.

Въпреки че ваксини вече има достатъчно, в момента едва малко над 10% от българите са с поне една ваксина. За да доближим 50%, през следващите три месеца на ден трябва да поставяме най-малко 30 000 дози на ден. Досега сме го правили шест пъти. От 139 дни през тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затрудни ли зрелостниците матурата по БЕЛ?
Затрудни ли зрелостниците матурата по БЕЛ?
Кой е Антон Златанов?
Кой е Антон Златанов?