НОВИНИ

Кой е Антон Златанов?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 19.05.2021
6414
Чете се за: 02:22 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Георги Хаджиев беше освободен днес от поста директор на СДВР. Причината - полицейското насилие по време на протестите през лятото. Хаджиев е понижен и преназначен в главна дирекция "Жандармерия и специални операции", където ще отговаря за новото звено за физическа охрана. Директор на столичната полиция става Антон Златанов.

През последните 6 години и 6 дни Антон Златанов е зам.-директорът на СДВР. На този пост той отговаря за охраната на масови мероприятия в София. По време на протестите именно Златанов е полицейският началник на терен, който координира действията на полицията.

"Не мога да кажа "Добър вечер", тъй като тя не е добра. Това, което се случи днес в София, беше дълъг маратон от масови безредици", казва заместник-директорът на СДВР Антон Златанов.

През по-голяма част от кариерата си в столичната полиция Антон Златанов е началник група "Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия". Неотлъчно е до колегите си при охраната на големи футболни мачове в столицата.

И е един от малкото, който познава всеки във футболните агитки. Казват, че е най-добрият познавач на футболните хулигани и единственият, който знае как да ги убеди да не правят безредици.

При криза с въоръжен психично болен в "Овча купел" Златанов поема риска през балконите на осмия етаж полицаи да влязат в апартамента на въоръжения.

"Той нямаше много време да реагира. Колегите влязоха много бързо, професионално. Не можа да реагира по никакъв начин", каза заместник-директорът на СДВР Антон Златанов.

Златанов започва работа в полицията през 1997 година, само седмица след т.нар. януарски и февруарски събития, когато протестиращи атакуват сградата на парламента в протест срещу правителството "Виденов".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Темпът на ваксинация у нас. Близо ли сме до колективен имунитет?
Темпът на ваксинация у нас. Близо ли сме до колективен имунитет?
Радев: Няма предложение от правителството за освобождаване на шефовете на ДАНС и ДАР
Радев: Няма предложение от правителството за освобождаване на шефовете на ДАНС и ДАР