НОВИНИ

Радев: Няма предложение от правителството за освобождаване на шефовете на ДАНС и ДАР

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:02, 19.05.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Предложение от правителството за освобождаването на шефовете на ДАНС и ДАР няма. Това обяви пред журналисти президентът Румен Радев. Той иронично коментира, че примерът на Бойко Борисов с болничните и отпуските е бил заразен за шефовете на службите. Според държавния глава те проявяват вярност към Борисов, но не към България.

Президентът Радев заяви, че шефовете на ДАНС и ДАР не са работили с него, независимо че по закон те е трябвало да предоставят еднаква по обем и съдържание информация за председателя на Народното събрание, премиера и президента.

"Очевидно примерът на бившия премиер да се крие зад отпуски и болничен се е оказал твърде заразен и за неговите подчинени. Очевидно това няма как да стане без неговата благословия. Абдикацията от отговорност към националната сигурност, в предизвикателния за България етап, от шефовете на тези служби, е ясен знак, че верността им е била и е и към момента към Борисов, а не към България", каза Радев.

Кой е Антон Златанов?

Според държавния глава промените в МВР са логични действия.

"Когато назначавах служебното правителство, дадох ясно своите кратки указания за честност, прозрачност. Но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот", категоричен беше президентът.

Служебното правителство смени всички областни управители

Областните управители работят с изпълнителната власт и е нормално при ново правителство и те да бъдат сменени, отбеляза Румен Радев. Заяви, че уволнения е имало и при правителствата на Бойко Борисов. Обясни, че два месеца са твърде кратък период за едно правителство да покаже какво може, но за него са важни знаците, които се дават.

"Важно е да се застане на принципна позиция - укрепване на държавността, това е, от което имаме нужда в момента, да се прояви държавност и да почнем да говорим и да действаме за укрепване на върховенството на закона, за пресичане на злоупотреби, на кражби, неутрализирането на натрупалото огромен ресурс задкулисие, за реално разделение на властите", каза още държавният глава.

Президентът Румен Радев участва във видеоконференция за българо-германските икономически отношения, която се проведе в медодобивния завод "Аурубис" край Пирдоп. България подкрепя бизнеса, който разкрива нови работни места и създава по-висока добавена стойност, отбеляза президентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е Антон Златанов?
Кой е Антон Златанов?
Даниел Митов: Служебното правителство е подчинено на човек, който има за нещо да си връща
Даниел Митов: Служебното правителство е подчинено на човек, който има за нещо да си връща