БНТ разкри схема за продажба на "отговори" на матурите по БЕЛ срещу биткойни

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:11, 19.05.2021 (обновена)
8308
Чете се за: 04:35 мин.
Образование
Слушай новината

Близо 46 000 зрелостници се явиха днес на матура по български език и литература. Те решаваха тест от 40 въпроса и писаха съчинение или есе върху откъс от творбата на Йовков "Песента на колелетата". Верните отговори на теста вече са качени на сайта на просветното министерство.

И въпреки че от министерството увериха и тази година, че отговорите няма как да изтекат, проверка на "По света и у нас" показа, че те отново се предлагат в групи във Фейсбук и то срещу криптовалута.

Обещаните отговори получихме в 6.00 ч. сутринта. Платихме за тях в биткойни, които ни бяха поискани.

Сравнихме отговорите с верните, които Министерството на образованието публикува следобед. Оказа се, че едва 8 отговора съвпаднаха. И тъй като тестът предлага четири възможности на въпрос, можем да приемем съвпадението като чиста случайност.

Така че става дума за измама, от която вероятно има опарени зрелостници. Схемата се разпространява от фалшиви профили в социалните мрежи.

Намерихме продавач на отговори в отворена Фейсбук група за зрелостници. Под скрита самоличност поискахме да купим отговорите. Продавачът откликна незабавно.

"Цената е 50 лв. Отговорите ги получаваш час преди матурата", пише в социалната мрежа продавачът.

БНТ: Как става плащането?

"Трябва преди матурата да се плати. Става с биткойн", обяснява продавачът.

След като демонстрирахме колебание и притеснение, че ще получим отговорите, продавачът ни успокои.

"Отговорите идват от МОН", убеждава продавачът.

Платихме в криптовалутата, а на сутринта, близо два часа преди изпита, получихме отговори. След като ги сверихме с отговорите на теста, които следобед МОН публикува, се оказа, че не са верните.

"Ние сме създали максимална степен на сигурност, както виждате, изпитните варианти са над 11 милиона, които се генерират в момента и няма начин да бъде купена матурата. Да не се лъжат хората", каза заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова.

Вероятно обаче има зрелостници, които се подлъгват. А измамниците, които продават фалшивите отговори, стават все по-внимателни - пишат обявите си от фалшиви профили и не искат плащане на ръка или по банков път. А с биткойни.

Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев това е логичен избор на разплащане, защото продавачите търсят вариант да останат анонимни. В случая с Фейсбук групата обаче тези хора допускат грешка.

"Лице, което очевидно се опитва да скрие своята идентичност, търсейки анонимност, фактът обаче, че ползва Фейсбук като социална мрежа, а не някакъв друг канал като Сигнал или Телеграм говори за това, че от друга страна допуска грешки, защото във Фейсбук всички знаем, че много лесно всъщност лице може да бъде проследено", каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Макар че не може да се види кой е реалният собственик на онлайн портфейла за криптовалути, може да бъде намерена друга следа:

"Блойкчейн технологията, върху която работят именно криптовалутите, така е конструирана, че във всеки един момент цялата общност може да види извършените транзакции. Това означава, че по този портфейл, номер, който всъщност имате, вие при вашето разследване, беше много лесно да проверим какви са осъществените транзакции към този адрес", каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Така виждаме, че продавачът, с който се свързахме, е получил вчера няколко транзакции. И все още не е изтеглил парите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жители от Пловдивско с подписка срещу мантинелите на Околовръстното
Жители от Пловдивско с подписка срещу мантинелите на Околовръстното
Полицаите в Пловдив арестувани заради корупция и чадър над престъпни групи (ОБЗОР)
Полицаите в Пловдив арестувани заради корупция и чадър над престъпни групи (ОБЗОР)