НОВИНИ

Протести, арести и закани за саморазправа заради обработваемите земи на Златарица

bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 19.05.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Протести, арести и закани за саморазправа заради обработваемите земи на Златарица. Късно снощи полицията, жандармерията и прокуратурата се събраха по сигнал на гневни земеделци, които твърдят, че друг арендатор в региона демонстративно навлязъл с трактори в техните ниви и за часове успял да унищожи над 600 декара поникнала царевица. Заради съсипаната продукция потърпевшите са загубили общо половин милион лева.

В ранния следобед вчера двама трактористи с техника на земеделския производител Михаил Михайлов навлезли и унищожили 600 декара посеви с царевица в землището на златаришкото село Родина. Потърпевшите собственици подават сигнал и на място веднага идват полиция, жандармерия и прокуратура. Задържан за няколко часа е брата на Михайлов, който оказал съпротива на полицаите и дори глътнал ключа на единия трактор.

"Да идва да разваля готов посев, води си дела, води си всичко, когато се установи всякакво право, тогава може да влезе когато е правно негово и да влиза да разваля и да жъне реколта, която е готова. Ние сме вкарали разходи, влиза жъне си", разказа земеделец.

"Днес моите загуби са 80 - 90 хиляди лева", каза земеделецът Димитър Бахарев.

"За втори - трети път сме тук, спираха ни при оранта, тормозят ни постоянно", казва друг земеделец.

"Този проблем е от две години, от две години жалби, пускаме сигнали, заплахи, аз лично имам от него заплаха за убийство. Миналата година ми се запали по някакъв начин житото, влязоха в имота ми, запалиха машина за 100 000 лв.", разказа Димитър Бахарев.

Ябълката на раздора е служебното разпределение на обработваемата земя в региона, направено от Областната дирекция "Земеделие" във Велико Търново.

Другата страна на конфликта - земеделският производител Михаил Михайлов и семейството му, твърдят, че тази земя е тяхна по закон.

"Изрично ги предупредихме, че жалим служебното разпределение, на което ние не сме присъствали, не са ни викали и жалим. Въпреки всичко, те влязоха в земите, предупредихме ги да не сеят, защото чакаме съда да се произнесе. Въпреки всичко те влязоха защо, защото по втория начин се оправят", казва Димитранка Тодорова.

БНТ: Т.е. това са ваши земи ?

"Земи, за които ние имаме правно основание. Хората се възползваха от тази неправомерна заповед и вземаха нашите земи", казва Михаил Михайлов.

БНТ: Правилно ли беше това да се унищожи?

"Всеки си носи отговорността, това ще го решат органите", каза Михайлов.

Потърпевшите земеделски производители заплашват, че ще излязат на пореден протест, ако институциите не вземат спешни мерки по казуса. Полиция и прокуратура ще изясняват случая с унищожените посеви, по който е образувано досъдебно производство.

Репортер: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният кабинет прие решение за подготовката и провеждането на изборите на 11 юли
Служебният кабинет прие решение за подготовката и провеждането на изборите на 11 юли
Светльо Дяков се сбогува с Лудогорец
Светльо Дяков се сбогува с Лудогорец