НОВИНИ

Служебното правителство смени всички областни управители

Александър Марков
от Александър Марков
16:19, 19.05.2021 (обновена)
Чете се за: 06:10 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството освободи всички областни управители. Това стана ясно след извънредно заседание на Министерския съвет.

Причината е една: да бъде гарантирана честността на изборите, съобщи говорителят на кабинета Антон Кутев. Шефовете на специалните служби пък прекратиха отпуските си, след като не се явиха на среща със служебния премиер Стефан Янев.

На заседанието, на което кабинетът трябваше и обсъди решение за подготовката и провеждането на извънредните парламентарни избори, стана ясно, че 24-ма областни управители са освободени, на тяхно място вече са назначени нови.

В четири области - София, Варна, Добрич и Силистра - досегашните заместник-областни, които са изпълнявали длъжността, стават титуляри. Прави впечатление, че повечето назначения са хора с опит от структурите на Министерството на вътрешните работи.

След краткото заседание стана ясно също така, че директорът на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов и на Държавната агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев са прекратили отпуската си и са поискали среща с премиера, но такава им е била отказана днес.

Кои са новите областни управители?

Сред по-интересните назначения са Ангел Стоев, който поема областната управа в Пловдив. Стоев е бивш директор на Регионалната дирекция на ДАНС в Пловдив и е завършил Академията на МВР.

Сред кадрите от системата на МВР, които застават начело на областни управи, са още: Огнян Михайлов от Видин, който е ръководил областната дирекция на МВР до 2009 г.

И Иван Сълов от Враца, който е завършил Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия, бил е директор на областната полиция и е работил в АЕЦ "Козлодуй".

"Това, което има като указание към областните управители и желанието на премиера и правителството, е да гарантират честния вот за изборите", каза Кутев.

Сред бившите служители на МВР, които стават областни управители, са още Борислав Бончев от Габрово, който е ръководил областната дирекция до 2019-а.

И Светослав Славчев - ръководил областната дирекция на МВР в Ловеч.

От новоназначените четирима са бивши депутати: Симеон Василев от Перник е бил депутат в 40-то НС от БСП, Радослав Стойчев - депутат в 43-то и 44-то НС отново от БСП, Минко Ангелов от Хасково, който е бил депутат в 45-тия парламент от "Изправи се! Мутри вън!" и Борислав Българинов от Русе, който е бил депутат в 40-то НС от БЗНС.

"Мотивите за смяната, както казахме, са гарантиране и търсене на възможности за честния вот и за намаляване на купения и корпоративен вот. Това са задачите, които те имат в момента. Знаете, че цялото правителство в момента работи в посока осигуряване на честни избори - това е най-основната задача на всяко служебно правителство, така че тези смени в контекста на тази цел", каза говорителят на кабинета.

Също така днес стана ясно, че директорите на Държавна агенция "Разузнаване" и "Национална сигурност", които бяха в неплатен отпуск до септември, са поискали среща със Стефан Янев.

"Интересна драматургия се разви в днешния ден с шефовете на спецслужбите. Доколкото аз знам, историята е такава. Те бяха поканени още миналата седмица на среща с премиера, на която те не се отзоваха, в резултат на което, тъй като държавата и службите трябва да работят, премиерът работи вече една седмица на практика с техните заместници. Днес са дошли в Министерски съвет с идея за среща с премиера, но, както знаете, когато има заседание на МС, е изключително натоварено и просто не е била възможна срещата. Това е поводът, поради който срещата не се е състояла. Така че цялата драматургия с шефовете на служби, според мен, можеше да бъде просто изработена по-добре от тяхна страна", каза Кутев.

Според него, въпреки това работата със службите върви много добре, но не уточни дали Атанас Атанасов, Димитър Георгиев и Цветан Китов ще бъдат предложени за освобождаване:

"Това не мога да кажа. Това са неща, които да момента няма такива разговори и няма решение. Те зависят от министър-председателя и респективно от президента"

Кабинетът е обсъдил и опасенията на кметове, че изборният ден може да бъде 20 часа заради гласуването с по една машина в някои секции.

"Засега ние нямаме основание за притеснение, но, разбира се, ще направим всичко възможно това да не се случи. Взимат се мерки, работи се по въпроса", каза Кутев.

До изборите премиерът и днес обеща пълна прозрачност в работата на кабинета, който се събра на второ заседание тази седмица.

"Очевидно е, че имаме интензивен дневен ред, понякога ще работим по-интензивно. Ако е необходимо, ще правим и по три", заяви служебният министър-председател Стефан Янев.



Янев отново обеща честност и откритост пред обществеността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проучване: Данъчната тежест върху българите се увеличава
Проучване: Данъчната тежест върху българите се увеличава
Дипломатическите усилия за прекратяване на огъня в Близкия изток не дават резултат
Дипломатическите усилия за прекратяване на огъня в Близкия изток не дават резултат