НОВИНИ

"Галъп": 57,9% със сигурност биха гласували на изборите на 11 юли

bnt avatar logo
от БНТ
14:36, 19.05.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Политика
Слушай новината

57,9% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,7% посочват, че вероятно ще гласуват, 8,3% – че вероятно няма да гласуват. 13,7% са сигурни, че няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят. Тепърва ще става ясно каква активност за изборите се очертава – при излизането на официалните избирателни списъци.

Ситуацията като цяло остава непредвидима. Затова на този етап не е съвсем коректно да се конкретизира формула за брой потенциално влизащи в парламента формации. Текат и коалиционни преговори.

Данните са от редовното независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ „лице в лице“ с таблети, проведено между 7 и 14 май, сред 812 пълнолетни българи.

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така: ГЕРБ биха разчитали на 22,8% от гласовете, като тепърва ще се види дали и доколко влияе евентуална нова коалиция със СДС (с десети от процента). „Има такъв народ“ би разчитала на 20,1%, БСП – на 16,1%, „Демократична България“ – 11,6%, ДПС – 11,2% и „Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,6%, ВМРО – 3,1%, партията на Васил Божков с 2,8%, „Възраждане“ – с 2,6%, „Воля“ – 1,4%. Общо 2,7% са за други партии, които имат под процент заявена електорална подкрепа – сред тях с отличими стойности са „Атака“, НФСБ, „Републиканци за България“, АБВ, формацията на Минчо Христов, КОД и др.

Водещите преговори формации като ВМРО, „Воля“, НФСБ, „Атака“ и т.н., явно имат възможност за сумарен резултат от близо 5% – макар автоматичното сумиране да не е винаги най-удачен подход в политическите изследвания.

Това е картината на електоралните нагласи към този момент. Тя е „моментна снимка“ и няма как да е прогноза за изборен резултат. Снимката няма как дословно да отчете потенциални коалиции, като например ГЕРБ-СДС, обединение на националистически формации, други обединения и т.н. Минимален процент биха гласували с „Не подкрепям никого“.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Йосифов ще носи екипа на Хебър
Виктор Йосифов ще носи екипа на Хебър
Рио Фърдинанд си спомни за взривоопасната съблекалня на сър Алекс
Рио Фърдинанд си спомни за взривоопасната съблекалня на сър Алекс