НОВИНИ

Проверка на факти: Има ли неотчетени гласове от машинния вот на 2 април?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
08:40, 22.04.2023 (обновена)
5592
Чете се за: 08:32 мин.
Политика
Слушай новината

За сериозни проблеми при отчитането на изборните резултати сигнализираха наблюдатели на изборите, неправителствени организации и участници във вота. Множество грешки в протоколите и неотчетени гласове са сред основните проблеми, които се открояват.

За това такива рискове сигнализираха и избиратели още в изборния ден.

Анализи на някои от участниците във вота, които най-силно критикуват начина, по който се проведоха изборите, показват, че поправянето на допуснатите грешки не би променило изборния резултат. И те, и неправителствени организации обаче настояват, че случилото се дискредитира изборния процес.

За неотчетени гласове сигнализираха още в изборния ден и от някои РИК-ове.

А видеонаблюдението и многото грешки в протоколите показаха серия нарушения при броенето на бюлетините.

Видеонаблюдението ни показа нагледно фалшификациите на вота - и сега какво?

БНТ показа това в емисиите "По света и у нас" и в рубриката "След новините".

Прекъсвания, изгубени записи, куриози - къде имаше проблеми с видеонаблюдението на вота?

Решихме да проверим как е отчетен машинният вот на избирателите в секциите, в които машините спряха да работят и тези, за които има постъпили сигнали за проблем с машините в Районните избирателни комисии.

За да разберем кои са тези секции, прегледахме решенията на всички 31 РИК в страната, публикувани на официалните им интернет страници в изборния ден.

Открихме 156 секции с проблемни машини. Сравнихме данните от протоколите с резултатите на секционните комисии и числовите данни от машинно гласуване (т.нар. данни от флашките на машините), публикувани на сайта на ЦИК.

Така установихме, че вотът на поне 76 избиратели, гласували с машина в 29 секции в страната, не е отчетен.

Тези 76 гласоподаватели са пуснали бюлетина, която обаче се е оказала дефектна - това не е забелязано или не им е дадено право да гласуват втори път.

Освен това има над 300 машинни бюлетини в изследваните под 160 секции, чиято съдба е неясна - част от тях са дефектирали, част са резултат от опити за повторно гласуване, но поради начина, по който резултатите се вписват в протоколите, е възможно и сред тях да има още избиратели, чийто вот е загубен.

Например в секция във Варна има разминаване в броя на хората, които са се подписали, че са гласували и броя на бюлетините, намерени в урната (това е една от заложените от ЦИК контроли - в идеалния случай двете числа трябва да съвпадат). Но в тази секция има шест подписа в повече в протокола и 7 дефектни бюлетини, които са намерени от секционната комисия. Във всеки случай разликата между подписите на избирателите и броя на откритите бюлетини е шест - тоест поне шестима души не са получили право да гласуват втори път. Ако това беше факт - броят на подписите и броят на бюлетините в кутията щеше да съвпада.

РИК Варна няма нито едно публикувано решение за дефектирала машина. На практика, обаче, има поне 11 машини, които са спрели работа и за това са изготвени протоколи.

РИК Благоевград – три машини спират да работят в деня на изборите – в СИК № 010300105, СИК № 011300023, СИК № 014000002. И трите учудващо в един и същи час – 11.09. Поне така пише в протоколите.

При спиране на машина СИК са задължени незабавно да уведомят РИК, които след вземане на решение следва незабавно да го публикуват. Това обаче масово не се случи на тези избори. Проверката ни установи, че самите секционни комисии твърде често изобщо не уведомяват за проблемите с машините или го правят с часове закъснение.

В РИК Пловдив-област се налага на много секции да броят повторно чувалите с бюлетините - поради констатирано съществено несъответствие при предаване на резултатите. Това са секционни комисии - в Асеновград, в община Родопи, в с.Мулдава, в гр. Първомай и гр. Раковски.


Начинът, по който масово се попълват протоколите, оставя въпросителна дали всъщност няма още избиратели, чиито глас не е отчетен. Именно това е един от най-честите сигнали в РИК-овете. Указанията на Централната избирателна комисия бяха при проблемна машинна бюлетина да се гласува отново.

"Има такива указания от първия момент, в който дойде такъв сигнал, още преди обяд, сме дали тези указания", заяви на 2 април Росица Матева, говорител на ЦИК.

От РИК-ове, обаче, казват, че това се е случило едва следобед - след 12.30 ч. (РИК Варна), дори след 13.00 ч. (РИК Бургас).

В изборния ден в страната бяха инсталирани над 9000 машини за гласуване. Най-много спрели машини в изборния ден има в Хасково, Русе и Варна - по 11 броя.

Нито една развалена машина няма само в пет области - Кърджали, Стара Загора, Ловеч, Монтана и Разград.

Какво открихме още при прегледа на решенията на РИК?

Освен неотчетени гласове, попаднахме на противоречащи си едно на друго решения на различни РИК-ове

В РИК Пазарджик вземат решение да заличат шестима упълномощени представители на политическа партия, тъй като са действащи кметове. РИК-Пазарджик счита, че кметовете са от кръга на лицата, пряко ангажирани с изборния процес и като такива, не могат да участват и в друго качество при подготовката и провеждането на изборите, в конкретния случай, като упълномощен представител.

Точно обратното мислят от РИК Хасково, които отказват да заличат като упълномощен представител на същата политическа партия друг действащ кмет.

Заключение:

На изборите на 2 април 2023 г. има избиратели, чийто глас не е отчетен, въпреки че са гласували.

Причина за това е липсата на единни действия от страна на секционните избирателни комисии при отчитането на машинния вот на избирателите в секциите с дефектирали устройства за гласуване. В някои случаи избирателите са лишени от правото си на глас като не им е позволено да гласуват втори път.

Някои от РИК-овете твърдят, че са получили на твърде късен етап указания от ЦИК. Проверката ни не успя да установи дали това е така.

Проверката ни обхвана всички секции с дефектирали машини и всички секции, за които има подаден официален сигнал за проблемна машина, дори и временно. Установихме поне 76 гласа, които не са отчетени.

*Във видеоматериала са използвани и илюстративни кадри от секции за гласуване на изборите на 2 април 2023 г., които не са част от обекта на нашата проверка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деян Николов, "Възраждане": Ще има правителство с втория мандат на ПП-ДБ и ГЕРБ ще го подкрепят
Деян Николов, "Възраждане": Ще има правителство с втория мандат на ПП-ДБ и ГЕРБ ще го подкрепят
Трето място за националките по борба на европейското първенство
Трето място за националките по борба на европейското първенство