НОВИНИ

Прекъсвания, изгубени записи, куриози - къде имаше проблеми с видеонаблюдението на вота?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:34, 03.04.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Какво показа видеонаблюдението на вота? Краткият отговор е - на места нищо, защото все още няма записи от секциите заради проблеми с интернет връзката.

Общо 11383 секции са изпратили сигнал и са идентифицирани от платформата след края на изборния ден, съобщават от "Информационно обслужване". Въпреки че цялата система за видеосигуряването струваше близо 6,5 милиона, от някои секции сигналът трае само няколко секунди. А на други записите показват груби грешки от броенето на бюлетините - като например приемане на невалидна хартиена бюлетина за валидна.

По-малко от 10 минути по-късно предаването прекъсва. Правят втори опит. Също толкова неуспешен. Като на други места. От над 600 секции все още няма записи. А в голяма част от останалите уж има, само че:

"Рестарт ли искаш да направим? Спирам записа."

И след рестарта - нищо.

"Разбира се, за това няма как да носим отговорност, тъй като зависи от техническите способности на интернет покритието и възможностите на телеком операторите. Без тяхната помощ ние нямаше да се справим и да постигнем дори тези резултати. Там, където е имало прекъсвания, насичания, там, където има установявания на 20 секунди, на 5 секунди, се дължи на недостатъчно доброто интернет покритие. Беше абсурдно късо времето, за което трябваше да реализираме този проект. За такъв мащабен проект само тестовете може би е необходимо време от порядъка на половин година. В същото време сме с ясното съзнание това е закон и ние трябва да го изпълним", обясни Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление.

Секция в Шумен е рекордьор по неуспешни опити. 42 опита за запис без особен резултат. В някои от секциите, където все пак имаше успешно видеонаблюдение, пък се видяха груби грешки. Като една от секциите в Банско, където една очевидно невалидна бюлетина е отчетена като валидна.

В този случай видеонаблюдението помага, за да се отчете ясно грешка на членовете. Дали ЦИК ще гледа това видео и ще отчете грешката - не се знае. В други видеонаблюдения обаче камерата е така позиционирана, че доказателство за грешка не може да има.

Поглеждаме към видеонаблюдението и на тези секции, които станаха известни с куриози. Секцията в Калояново, където хората смятаха усилено, макар че бяха лишени от един от членовете, който прекара изборния ден в ареста, защото шофирал дрогиран.

Секцията, в която се оказа, че председателят е неграмотен все още няма запис. И интерпретациите за това какво, как, от какъв ъгъл и на коя страна варираха - с главата надолу, с главата настрани и без глава.

Видяхме и различни стратегии за броене: да се добави. И не на последно място - малко уморено щастие, обикновено в края на записите.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 88% от българите е важно страната да се управлява от редовно правителство
За 88% от българите е важно страната да се управлява от редовно правителство
Временният наставник на Челси: Не съм говорил още с футболистите, трябва да се концентрираме за мача утре
Временният наставник на Челси: Не съм говорил още с футболистите, трябва да се концентрираме за мача утре