НОВИНИ

Хартиената бюлетина върна опашките и чувалите в изборната нощ (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:53, 03.04.2023
Чете се за: 05:30 мин.
Общество
Слушай новината

Видеонаблюдението създаде затруднения в редица секции. Обработката на изборните документи се забави и заради множество сгрешени протоколи. В Пловдив Районната избирателна комисия отчете, че близо 90% от протоколите са с грешки. Според членовете на секционните комисии грешките са заложени още с въвеждането на смесеното гласуване, тъй като заради него в протоколите се вписват 650 числа. Смятат и че методическите указания, които са получили, не са били достатъчни ясни. Според някои от Районните избирателни комисии обаче, причината за обърканите протоколи е небрежност и липса на достатъчно подготовка в секционните комисии.

Според членовете на секционните комисии проблемите с видеонаблюдението на някои места са дали старта на голямото забавяне в изборната нощ. Броенето на хартиените и машинните бюлетини мина без проблеми, за разлика обаче от попълването на изборните протоколи. Големите спънки се оказаха точно там. Но, бързайки да пристигнат възможно най-бързо в съответната Районна избирателна комисия, много от членовете на СИК-овете разбраха за грешките си едва при предаването на изборните книжа.

"Повече от 90% от протоколите, които идват при нас, са пълни с грешки. Съответно това са налага доста сериозна корекция, което ни забавя. Грешките идват от тоталното неразбиране на секцията на секционния протокол и в не малка част от протоколите всъщност, няма нито едно вярно изчисление, което е извършено", каза Калоян Сухоруков – председател на 16 РИК Пловдив-град.

"Протоколът се оказа истинско предизвикателство за нашите членове. С много голяма болка казвам, че някои от членовете подходиха несериозно и небрежно към задълженията си, което доведе и до повторно преброяване в множество секции", каза Михаил Хаджиянев, председател на РИК-Бургас.

Заради грешките в протоколите на някои места се наложи броенето да започне отначало. И представители на секционните комисии бяха върнати от домовете им в късните часове, за да отворят чувалите с бюлетините.

"Сега ми звънят - ела, има грешки, трябва да се оправят. Викам - 10-месечно бебе имам, на кого ще го оставя? Не ме интересува, ела. И аз взех бебето и дойдох. Какви документи ще оправя аз с това бебе...", коментира Пепа, заместник-председател на СИК в Бургас.

"Това е мъчение просто, аз лично повече няма да го повторя, това е просто мъка", каза Йордан Митков, секретар на СИК в Пловдив.

Забавяне имаше и в столицата, където заради броенето на бюлетините и по-сложните протоколи секционните комисии започнаха да идват в НДК с близо два часа закъснение в сравнение с предишните избори.

"Големият проблем е наличието на хартиени бюлетини, все едно да имаме асансьор в блока, да живеем на 12-ия етаж и да се катерим по стълбите, това е безумие и се надявам, че след като мнозинството по собствено желание са гласували с машини, това ще е аргумент тази идиотщина да бъде променена и повече никога да не гласуваме на хартия", коментира Ивайло Стоименов, председател на секция в София-град.

Новите протоколи се оказаха предизвикателство за секционните комисии в цялата страна.

Снимки: БГНЕС

"Протоколите, когато са ги правили господа депутатите, са мислили, че и ние имаме време като тях и са ги направили прекалено сложни", заяви Димитър Дурчев, член на СИК в село Розино.

"Имаше доста неуредици. Електронно е най-добре всичко да се прави. Много по-бързо ще става всичко електронно и да се пускат всички протоколи по електронен път. Това е най-лесният начин", каза Божидар Данов, член на СИК в Пловдив.

Такива са били указанията и от Районните избирателни комисии по време на обученията, но не всички секции са се съобразили с тях.

"Иначе какво аз бих препоръчал – изцяло различна концепция за провеждане на избори. Това са възможно най-сложните избори, които изобщо се организират. Това е мнението и на международните наблюдатели от ОССЕ. Необходима е тотално нова концепция за провеждане на избори", заяви Калоян Сухоруков – председател на 16 РИК Пловдив-град.

Въпреки множеството грешки в протоколите броят на невалидните бюлетини тази година е по-малък, отчитат от Районните избирателни комисии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временният наставник на Челси: Не съм говорил още с футболистите, трябва да се концентрираме за мача утре
Временният наставник на Челси: Не съм говорил още с футболистите, трябва да се концентрираме за мача утре
Барселона поиска оставката на шефа на Ла Лига
Барселона поиска оставката на шефа на Ла Лига