НОВИНИ

Втори неуспешен опит за избор на председател на 49-ото НС

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:33, 13.04.2023
Чете се за: 06:12 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Разговорите в парламента днес се проведоха в кулоарите и кабинетите на парламентарните групи. В пленарната зала депутатите останаха по-малко от минута. И днес те не успяха да изберат председател на парламента.

А това означава, че първото заседание на 49-ото Народно събрание ще завърши чак след великденските празници. Часовникът е спрян, докато не бъде определен човекът, който ще застане начело на парламента.

И във втория ден от старта на 49-ото НС депутатите не избраха председател. Заседанието продължи около минута. Председателстващият Вежди Рашидов попита дали има нови номинации за поста, но тъй като нямаше такива той обяви, че заседанието ще продължи след Великден в сряда.

Разговорите, които се водят между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пред медиите и неофициално, ще са определящи за избора на председател на Народното събрание. Явно първите две политически сили искат да постигнат съгласие по законодателните приоритети и след това ще дискутират кой ще е начело на парламента. Затова днес обсъждане реално нямаше.

Вижте още в прякото включване на Вера Александрова.

"Няма други номинации. Ако няма други номинации, колеги, ще продължим заседанието в сряда от 10.00 ч. При тази патова ситуация не виждам друго какво да направим. Тъкмо ще имаме повече време за размисъл", заяви Вежди Рашидов, председателстващ Народното събрание.

Малка крачка напред: Политическите сили уточняват законодателните приоритети на 49-ото НС

От ГЕРБ-СДС потвърдиха, че тяхната кандидатура за поста остава Росен Желязков. От ПП-ДБ настояват, че изход от патовата ситуация е първите две политически сили да излъчат председатели, които да се сменят на ротационен принцип през два месеца. Атанас Атанасов е убеден, че това не противоречи на Конституцията, каквито опасения има.

"Това, което ние предложихме, е да бъде избран Росен Желязков за председател на НС, това ще бъде решението на Народното събрание. А другото е джентълменско споразумение, което да бъде обявено пред българската общественост, че след изтичане на определен срок, например два месеца, вчера колегите от ГЕРБ-СДС попитаха не може ли да е по-дълъг този срок, това е въпрос на обсъждане. Джентълменско споразумение публично заявено, че след изтичане на този срок избраният председател ще подаде оставка и тогава ще бъде избран следващият от нашата парламентарна група", коментира Атанас Атанасов от ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Според Бойко Борисов идеята за ротационното председателство не е компромис за ГЕРБ. Съгласен е, че това не е непозната практика в Европа.

"Има различни практики, затова и вчера толкова търпеливо, толкова внимателно формулирахме, че между толкова враждуващи не само лидери, но и електорати, трябва ни време. И забавянето на избор на председател е много полезно, за да може да се спечели време тези комисии да поработят, да намерят още много неща между нас, които ще бъдат добри за държавата", допълни Борисов.

Какво мислят другите парламентарни групи по този въпрос? "Възраждане" не приемат никого друг, освен техния кандидат Петър Петров.

"Имаме наша кандидатура, ако срещне подкрепа сред останалите политически сили, ще бъде избран, ако не - не", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

ДПС, БСП и ИТН имат сериозни резерви за ротационното председателство.

"Няма нито един национален парламент в Европейския съюз, който да прави такива щуротии. Европейският парламент е друго нещо. Някои неща са неприложими", добави Йордан Цонев от ДПС.

"На този етап това изглежда противоконституционно и неприемливо за нас", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Това са екзотични идеи, това е проява на инат според нас в момента. Запазваме добрия тон, няма нужда от тежки противоречия и скандали", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Най-възрастният сред депутатите - Вежди Рашидов, от позицията на натрупания житейски опит е убеден, че трябва да се търси съгласието.

Вежди Рашидов: Консенсус, за да се продължи напред по един качествен начин. Смятам, че по-здравословно е след празниците с нов оптимизъм.

БНТ: А вие как ги усещате, говорите с тях, има ли шанс все пак да се постигне някакво съгласие?

Вежди Рашидов: Абе, малко като кокошката и петела. Петелът вика, ако не стигна, ще си направя физзарядка, а кокошката вика дали не тичам бързо. Ще видим.

Ще свърши ли в сряда първото дълго заседание на 49-ото Народно събрание ще разберем след празниците.

По темата работиха: Вера Александрова и Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерико Валверде след инцидента с Алехандро Баена: Вече се чувствам по-добре
Федерико Валверде след инцидента с Алехандро Баена: Вече се чувствам по-добре
Ботев Враца и Хебър не излъчиха победител в мач с три греди и отменен гол
Ботев Враца и Хебър не излъчиха победител в мач с три греди и отменен гол