НОВИНИ

Малка крачка напред: Политическите сили уточняват законодателните приоритети на 49-ото НС (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 13.04.2023
Чете се за: 07:15 мин.
У нас
Слушай новината

Малка първа крачка на напредък. Така от двете най-големи формации в парламента определиха постигнатото съгласие заедно да подготвят законодателна програма за първата сесия на 49-ото Народно събрание. Законопроектите, които ще бъдат в програмата трябва да станат ясни до вторник и са в три основни теми: Шенген, Плана за възстановяване и устойчивост и съдебната реформа. ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната - Демократична България" дадоха безпрецедентен общ брифинг в ранния следобед, като един до друг застанаха председателите на двете парламентарни групи - Десислава Атанасова и акад. Николай Денков.

Като необходим минимум гаранция, че от работата на парламента ще има положителен ефект е именно изработването и приемането на най-важните закони. Стана ясно, че от готовността да се работи по тези законопроекти ще се търси и формулата за избор на парламентарен шеф, като на този етап кандидати не са обсъждани. От ГЕРБ-СДС казаха, че продължават да държат на кандидатурата на Росен Желязков. Целта на двете формации е парламента да заработи от другата седмица, да се стигне до избор на председател, заместник-председатели и първите три парламентарни комисии - правна, бюджетна и комисия по конституционни въпроси.

Съвместната работната група от юристи, която в началото на деня създадоха ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната - Демократична България" е провела няколко срещи.

"Първото решение е, че заедно изготвяме законодателна програма за първата сесия на НС, която законодателна програма да бъде обвързана с избора на председател на НС. Тази законодателна програма включва най-важните за държавата ни теми в различни секторни политики и теми, свързани със законопроекти, касаещи приемането на България в Шенген, еврозоната, Плана за възстановяване и устойчивост, както и правосъдна реформа", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Създадени са вече съвместни екипи, които до вторник трябва да изготвят и предложат първия пакет от законопроекти. Двете най-големи формации ще ги предложат на останалите парламентарни групи и ще търсят възможно най-широко съгласие по тях. Амбицията на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната - Демократична България" е част от законопроектите да бъдат внесени съвместно.

"Това са част от промените в частта правосъдна реформа, касаещи КПКОНПИ, касаещи НПК, касаещи домашното насилие", уточни Десислава Атанасова.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят обща законодателна програма, обвързана с избор на председател на парламента

В съвместната работна група се обсъжда и необходимостта от Конституционна реформа, която касае съдебната власт. Ще бъде създадена конституционна комисия на паритетен принцип, като всяка парламентарна група ще участва с равен брой депутати.

"Конституционната реформа в областта на правосъдието и по отношение на ВСС и прокуратурата, така че те да станат деполитизирани и неутрални и в пълно съгласие с международните стандарти за върховенство на закона", заяви Христо Иванов от ПГ на ПП-ДБ.

В конституционната комисия няма да се работи по предварително изготвен проект, а депутатите в нея ще трябва да изготвят общ проект, който да събере достатъчно подкрепа в пленарната зала.

"Това, че възниква политически прозорец или климат, в който ние можем да пристъпим в работа по тези задачи е заслуга на всички, но ще си говорим за заслуги, когато има публикация в Държавен вестник. Досега сме почнали работа по общи европейски стандарти, не по наши или техни или на някоя друга политическа формация проекти и аз много ще държа за това", допълни Христо Иванов от ПГ на ПП-ДБ.

Дейността на съвместната работна група, както и на отделните екипи ще се координира от Росен Желязков и акад. Николай Денков.

"Едно НС има три основни задачи - първото е да приема закони, второто да излъчи правителство, третото да приеме бюджет, защото държавата все още няма бюджет за тази година", заяви акад. Николай Денков, председател на ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България".

По отношение на бюджета, между двете най-големи формации има разминаване. От "Продължаваме Промяната - Демократична България" са на мнение, че бюджет трябва да се приеме. От ГЕРБ-СДС пък казват, че ако няма правителство, бюджет не трябва да се приема, защото той ще бъде под натиска на популизма, при евентуални задаващи се избори.

"Онова, което се очаква, е стабилизация на страната и не отиването към следващите избори, не превръщането на 49-ото НС в портал към 50-ото а да се превърнем в един нормално действащ парламент, който има има способността да излъчи способно правителство, дори с ограничен мандат, но да може да функционира и самия парламент, за да връщам се към законодателната рамка, която ние уточнихме, към която ще подходим към съдържателната част до сряда следващата седмица и ще предложим на парламентарните групи", заяви Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Снимки: БГНЕС

От двете групи подчертаха, че темата председател на Народното събрание не е обсъждана. Също така разговорите по законодателната програма не касаят по никакъв начин сформирането на правителство.

От "Продължаваме Промяната - Демократична България" днес два пъти - веднъж след заседание на тяхната група, а после и по време на съвместния брифинг подчертаха, че правителство с мандат или с участие на ГЕРБ-СДС няма да подкрепят. В отговор на въпрос, дали има натиск от посолството на САЩ за правителство между двете най-големи формации, Христо Иванов призова да не се унижава страната ни с внушения, че политиците ни са кукли на конци.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регионалният министър: Изработваме цялостна концепция за развитието на граничните пунктове
Регионалният министър: Изработваме цялостна концепция за развитието на граничните пунктове
18-годишна волейболистка от Италия е загинала в Истанбул
18-годишна волейболистка от Италия е загинала в Истанбул