НОВИНИ

Алексей Навални отново е отровен, твърди неговата говорителка

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:13, 13.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Здравето на Алексей Навални рязко се влошава. Говорителят и един от адвокатите на най-яркия критик на Владимир Путин не изключват вероятността да му е давана отрова.

От Кремъл заявиха, че не се интересуват от здравето на един затворник. Алексей Навални излежава присъда за измама и за обида към съда.

В началото на седмицата Алексей Навални за пореден път е наказан с изолатор за 13-и път. Килията е два и половина на три метра. Най-известният критик на Кремъл излежава присъда от 11 и половина години в изправителна колония номер 6 на около 250 км от Москва.

В пост в социалните мрежи Навални обяснява, че му намаляват парите за храна, съкращават му времето за писма, променят му времето за разходка.

В съседната килия властите на затвора му оборудват място за шевна машина - шиенето е част от изправителната програма на Навални. Сега - пише той, не само ще седя в задушната дупка, но и ще шия!

Причината за поредния карцер по думите на опозиционера - публикувано от екипа на Навални разследване, според което Федералната служба за изпълнение на наказанията купува продукти за затворите на завишени цени.

За пример е дадено зелето, чиято редовна цена е около 6 рубли за кг, а затворническите власти го купуват по 27 рубли.

Постът е ироничен и по нищо не показва, че Навални има проблеми. Няколко часа по-късно обаче адвокатът му - Вадим Кобзев, пише в Туитър, че миналата седмица за опозиционера е извикана линейка заради силни болки в стомаха. Кобзев не изключва опит за отравяне.

Ден по-късно същото заявява и говорителят на Навални. Кира Ярмиш добавя, че за 15 дни Алексей е свалил 8 кг. Властите на затвора не приемат лекарствата, които майката на Навални изпраща.

С подобни симптоми - силни стомашни болки и отпадналост, опозиционерът е бил в края на януари - след лечение на остро респираторно заболяване с антибиотици. Тогава губи 7 кг, казва Ярмиш.

"Не е изключено Алексей Навални да е тровен бавно. Убиват го постепенно, за да привличат по-малко внимание. В понеделник отново беше затворен в изолатор за 15 дни. Сега - с изключително остри болки и без медицинска помощ, го държат в карцер", заяви Кира Ярмиш, говорител на Алексей Навални.

Реакцията на Кремъл.

"Не, ние не следим - ние нямаме тази възможност, нямаме такива пълномощия. Става дума за затворник - човек, който излежава своята присъда. С него се занимава Федералната служба за изпълнение на наказанията", допълни Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

През януари 2021 година Навални се върна в Русия след лечение в Германия заради предполагаемо отравяне с невропаралитичното вещество Новичок.

Той обвини Кремъл в опит за убийство и стигна до извършителите, заедно с българския разследващ журналист Христо Грозев. Разследването им се превърна във филма "Навални", който спечели Оскар за документалистика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топалова загуби и Норвегия изравни на България на "Били Джийн Кинг къп"
Топалова загуби и Норвегия изравни на България на "Били Джийн Кинг къп"
Сашо Попов няма да води ЦСКА в третия мач с Нефтохимик от полуфиналите на НВЛ
Сашо Попов няма да води ЦСКА в третия мач с Нефтохимик от полуфиналите на НВЛ