НОВИНИ

Турският външен министър пред БНТ: Нашето приятелство с България не зависи от това кой е на власт

Айше Сали
от Айше Сали
16:45, 13.04.2023
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу избра българския град Шумен за традиционния мюсюлмански ифтар. Той даде специално интервю за БНТ.

БНТ: Уважаеми господин министър, добре дошли в България. Защо избрахте точно Шумен за това посещение и този Ифтар?

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: "Знаете, че Шумен се намира в Лудогорието. Това място, което се слави със своите борци. Тук живеят и много наши сънародници и по-специално, защото никога досега не бях идвал тук, а имах голямо желание да посетя Шумен. Бил съм във Варна, докато бях председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Бил съм и в Балчик, но не и в тази част на страната. Затова избрахме специално това място".

БНТ: Знаете, днес беше важен ден за България, защото се проведе първото заседание на 49-ото Народно събрание. Какво ще донесе това на двустранните отношения?

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: "Най-напред бих желал да отбележа огромната помощ, която получихме от България след земетресението в Турция. Най-напред изказвам огромни благодарности на президента Румен Радев. България беше първата държава в Европа, която изпрати спасителни екипи и помощ в нашата страна. От друга страна, от тук бяха изпратени огромен брой палатки и продукти от първа необходимост за пострадалите. България беше и първата държава в Европа, която свали на половина своите знамена в памет на жертвите. България и Турция имат отлични отношения - ние сме съседи и съюзници и развиваме сътрудничество на всяко едно ниво. Имаме общи позиции и сме солидарни по различни теми като миграцията. Ние също бяхме близо до България, например по време на COVID пандемията. Знаете също така, преживяваме енергийна криза заради войната в Украйна и подписването на споразумението между "Булгаргаз" и "Ботаж" беше израз на нашето приятелство. Така в този труден момент, увеличавайки капацитета на природния газ, който идва от Азербайджан, искаме да помогнем на България и другите приятелски държави. От друга страна, в Турция имаме и 5 терминала за втечнен газ. Нашето приятелство с България не зависи от това кой е на власт. За нас най-важното е в България да бъде създадено стабилно правителство. Ние не бихме се намесили във вътрешните работи на страната, но през последните 2 години 5 пъти бяха проведени избори. Създаването на стабилно правителство ще бъде добре за целия регион. Знаете, че и на Балканите има противоречия. Всички сме потърпевши от последствията, които донесе войната. И не само ние, а целият свят. Затова и с откриването на Народното събрание пожелаваме успех на всички политически партии по отношение на съставянето на правителство".

БНТ: Преди седмица на посещение в Турция беше външният министър на Русия Сергей Лавров. Тогава Вие отново заговорихте за постигане на справедлив мир. Какво разбирате под справедливост?

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: "Казваме го всеки път. Не го казахме за първи при посещението на Сергей Лавров в Турция. Когато говорим за справедлив мир, смятаме, че той трябва да бъде справедлив и за Украйна, защото както останалите държави, така и Турция подкрепя запазването на териториалната цялост и границите на Украйна. Разбира се, мина повече от година от началото на войната. За съжаление конфликтът продължава и се задълбочава. В месеците пред нас и двете страни се подготвят за още по-големи нападения. Това също буди тревога в нас. Затова смятаме, че час по-скоро, сядайки на масата за преговори и чрез дипломация, трябва да бъде постигнат справедлив мир, който и двете страни биха приели".

БНТ: НАТО се разраства. Турция ратифицира приемането на Финландия, но не така стои въпросът с Швеция. Как виждате бъдещето на Алианса в този контекст?

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: "НАТО се разширява, а Турция винаги е подкрепяла "политиката на отворените врати", но все пак НАТО е и алианс за сигурност и носи отговорност за сигурността на всички членове на съюза. Затова и на срещата в Мадрид беше препотвърдено, че една от двете най-големи заплахи е терорът. В този ред на мисли мога да кажа, че Турция и Швеция са свързани от историческо приятелство, но за съжаление в Швеция продължават да съществуват терористични организации - привличат хора, включително събират пари за финансиране на тероризма. Продължава и терористичната пропаганда. Бихме разгледали кандидатурата им след като изпълнят изискванията от Мадрид. Без значение от приетите закони и заявените позиции, искаме да видим тяхното приложение".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирландският пилот Крейг Брийн загина на тренировка преди Рали Хърватия
Ирландският пилот Крейг Брийн загина на тренировка преди Рали Хърватия
Двама титуляри на Славия под въпрос за гостуването на Берое в Стара Загора
Двама титуляри на Славия под въпрос за гостуването на Берое в Стара Загора