НОВИНИ

Втори работен ден на НС: Какво си казаха партиите помежду си?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:15, 13.04.2023
Чете се за: 07:35 мин.
У нас
Слушай новината

Политически совалки на лидера на най-голямата политическа партия в 49-ия парламент. Бойко Борисов разговаря с лидерите на БСП и ДПС, както и с представители на групата на "Има такъв народ".

Целта е да се разберат с всички за приоритетите преди да изберат председател на Народното събрание. Лидерът на ГЕРБ лично съобщи на всички лидери, че иска да направи правителство с втората политическа сила "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Вижте още в прякото включване на Десислава Маркова.

Първият разговор на Бойко Борисов беше с председателя на БСП Корнелия Нинова. Той я е запознал с приоритетите, за които вече са говорили в първия си разговор с "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Имат допирни точки по социалната политика, затова че трябва бързо да се приеме бюджетът. Следващата среща на лидера Бойко Борисов беше с председателя на ДПС. Там също е заявил това, че много иска да направи правителство с ПП-ДБ, изредил е приоритетите, за които са говорили с втората сила в този парламент.

От ДПС е получил уверение, че ще получат подкрепа за съдебната реформа, като осигурят конституционно мнозинство. Поредната среща днес в парламента беше с "Има такъв народ". Същото са си говорили и там, като от ИТН са казали на Борисов, че отговорността за управлението е на първата и втората политическа сила.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предприе срещи с всички парламентарни групи с цел да няма задкулисие.

"Търпеливо, толкова внимателно формулирахме, че между толкова враждуващи не само лидери, но и електорати, трябва ни време и затова и забавянето на избора на председател е много полезно, за да може да се спечели време, тези комисии да поработят, да намерят общи много неща между нас, които ще бъдат добри за държавата", заяви Борисов.

Бойко Борисов: Лично поех ангажимент да разговарям с лидерите

Борисов: Последното, за което си мисля, е за великденска ваканция, последното.

БНТ: Трябва ли да се отмени? Кога ще работите?

Борисов: Днес, утре, вдругиден. Искам да направя правителство с ПП и ДБ, това е най-добре за България, ако не стане има и друг план, но не е толкова добър. Няма друг план, докато не свърши този", заяви лидерът на ГЕРБ.

Нинова: ГЕРБ и ПП-ДБ водят разговори за някакъв странен хибрид - ротационно председателство

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза след срещата с Борисов, че са поставили своя приоритет - социалната политика. Говорили и за подкрепата за председател на парламента.

"Обсъждахме няколко въпроса, първият е за подкрепа на Росен Желязков за председател на НС, оставих този въпрос да се реши между първите две политически сили, тъй като те в момента водят разговори за някакъв странен хибрид, ротационен принцип и така нататък, от нас Росен Желязков няма да получи подкрепа и съм му го казала", коментира Корнелия Нинова.

В разговор на кафе с ДПС лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов ги е информирал, че правят всичко възможно да направят кабинет с коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". Акцентирали върху съдебната реформа.

Карадайъ: В това Народно събрание има воля за разговори

"Те споделиха, че първите две политически сили, парламентарни групи в НС, които имат достатъчно народни представители да имат мнозинство в Народното събрание, водят разговори в тази посока, ние споделихме, че за съдебната реформа е нужно да има конституционно мнозинство и да се направят конституционни промени. Тепърва виждате, че се водят разговори, нищо не е станало кой знае какво, сега в момента на база разговори се надявам да произведем положителен продукт", допълни Мустафа Карадайъ.

Срещата с Бойко Борисов от "Има такъв народ" определиха като кратка, в която са обсъдили основно неработещия парламент.

"Беше кратка. Това, което обсъдихме, даже обсъдихме не бих казал, че е точната дума. Ситуацията, която е в парламента в момента - той е практически неработещ. Вие знаете нашата позиция - ние смятаме, че трябва да има председател. Защото всичко друго, което се говори пред вас, каквото и да обсъждат, каквито и приоритети да слагат пред страната останалите политически партии, това е просто говорене в празно пространство, тъй като нищо не може да се задейства, докато няма председател на Народното събрание", добави Тошко Йорданов.

ПП-ДБ: Взехме решение да излъчим екип от 8 юристи, които да подготвят законодателна програма

Междувременно "Продължаваме Промяната - Демократична България" се събраха, за да уточнят кои хора ще участват в работните групи, които ще преговарят по законодателството с ГЕРБ-СДС. Смятат, че само с решени приоритети може да се отпуши въпросът за председателското място на Народното събрание.

"Ще излъчим екип от 8 юристи, които да подготвят законодателна програма за парламента, която да включва законите за Плана за възстановяване, закона за влизане в еврозоната и Шенген и закона за съдебната реформа, плюс закон срещу домашното насилие. Заедно с юристи от ГЕРБ да бъдат стиковани тези закони как ще бъдат приети и при избор на председател на ротационен принцип да има ясна хронограма във времето как това законодателство се случва, че да няма изненади. Имаме ясна позиция, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Всичко друго са свободни съчинения на анализатора", каза още Асен Василев.

Срещата на Бойко Борисов с лидера на партия "Възраждане" ще се състои във вторник.

Какъв ще бъде резултатът от политическите совалки и започналите разговори между първите две сили в този парламент ще стане ясно най-рано във вторник преди следващото заседание.

По темата работиха: Десислава Маркова, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регионалният министър: Изработваме цялостна концепция за развитието на граничните пунктове
Регионалният министър: Изработваме цялостна концепция за развитието на граничните пунктове
Малка крачка напред: Политическите сили уточняват законодателните приоритети на 49-ото НС (ОБЗОР)
Малка крачка напред: Политическите сили уточняват законодателните приоритети на 49-ото НС (ОБЗОР)